Levenslang geëist tegen verdachte van moord en poging moord

Vanmiddag heeft het OM in Amsterdam een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een man die ervan verdacht wordt - met een nog onbekende medeverdachte - in mei 2015 een onschuldige passant in de Amsterdamse De Clerqstraat te hebben doodgeschoten. Ook wordt hij ervan verdacht in juni 2017 -met drie medeverdachten- in Almere te hebben gepoogd een Amsterdamse crimineel te liquideren.

In de nacht van 12 op 13 mei 2015 werd in de De Clerqstraat een 25-jarige bestuurder van een personenauto dodelijk getroffen vlak nadat hij uit zijn auto was gestapt. Op camerabeelden is te zien dat er vanuit een waterpijpcafé op de bestuurder wordt geschoten. Een voorbijrijdende tram wordt door kogels geraakt. Op camerabeelden is te zien dat de geschokte en bange passagiers wegduiken voor de kogels. Nadat er meerdere schoten zijn gelost, rijdt een scooter met twee verdachten weg.

Uit de verklaringen van vele getuigen - en uit diverse camerabeelden - is duidelijk geworden dat kort na middernacht twee mannen bij het waterpijpcafé aankomen. Een van hen gaat met een vuurwapen naar binnen en de ander blijft – eveneens bewapend - bij de deuropening staan. Waarschijnlijk waren ze op zoek naar een 25-jarige man die al meermalen het beoogd doelwit van een liquidatie is geweest. Deze man treffen ze niet aan, hij zou kort ervoor het café hebben verlaten. Nadat er het waterpijpcafé een schot wordt gelost, vuurt de man die bij de deuropening staat verschillende schoten af. Daarbij wordt een, naar later bleek, onschuldige passant dodelijk getroffen.

Bij het technisch politieonderzoek in het waterpijpcafé werd in een deurpost een kogel aangetroffen. Toen de kogelpunt aan DNA-onderzoek werd onderworpen, kon DNA-materiaal van de vermoedelijke schutter, die bij de schietpartij gewond was geraakt, worden veiliggesteld.

Lange tijd verrichtte de politie onderzoek naar de schietpartij in de De Clerqstraat zonder concreet resultaat. Tot er in juni 2017 sprake blijkt van een DNA-match: het profiel van een 33-jarige verdachte die op 1 juni 2017 werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging liquidatie in Almere komt overeen met dat van de vermoedelijke schutter bij het waterpijpcafé. De man werd vervolgens ook aangehouden voor de moord op de 25-jarige onschuldige passant in de De Clerqstraat.

Eerder deze week werd voor de Amsterdamse rechtbank de strafzaak betreffende de verijdelde liquidatie in Almere behandeld. Drie medeverdachten van de man tegen wie vandaag levenslang werd geëist, hoorden een celstraf van tien jaar tegen zich eisen. De politie kwam die zaak op het spoor doordat ze een tip hadden gekregen dat de 33-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats gebruik maakte van een valse identiteit en de beschikking had over € 25.000 aan vals geld. Toen de politie de man afluisterde, kwam ze drie mannen en een vrouw op het spoor. Door tijdig ingrijpen van politie en OM kon een liquidatie worden voorkomen.

De officieren in hun requisitoir: “De schutter heeft in deze zaak op de openbare weg geschoten, terwijl er fietsers, auto’s, voetgangers en trams in de buurt waren. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. De toeschouwers en omwonenden hebben deze schietpartij als zeer heftig ervaren. (-) Hij houdt er geen normen en waarden op na. Dit blijkt uit de koelbloedigheid waarmee hij een onschuldig slachtoffer ombrengt met een automatisch wapen in het drukke centrum van Amsterdam. Daarbij is hij zelf ernstig gewond geraakt. Deze omstandigheden hebben hem niet tot inkeer en zelfreflectie gebracht. Integendeel. Uit de bloedstollende  Ennetcom berichten blijkt dat hij zich blijft aanbieden als huurmoordenaar en tevens dat er een verbetenheid is op het resultaat. De lichtvaardige wijze waarop hij over mensenlevens communiceert is schokkend en wekt ronduit afschuw. Ook blijkt dat verdachte in contact staat met de opdrachtgevers van deze moorden. (--) De zwijgzame en onverschillige houding van verdachte doet vermoeden dat hij de ernst van de feiten niet inziet of niet wil inzien en dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. Dat betekent dat het recidivegevaar zeer hoog is, nu er geen enkel inzicht in zijn beweegredenen is.”

De officieren van justitie zijn van mening dat een tijdelijke gevangenisstraf in deze strafzaak tegen deze verdachte geen recht doet. Daarom eisten ze een levenslange gevangenisstraf.