OM eist wederom 30 maanden gevangenisstraf in zaak dodelijk ongeval Aalsmeer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van dertig maanden en een rijontzegging van vijf jaar geëist tegen een 47-jarige man uit Rijsenhout. Hiermee sluit de advocaat-generaal grotendeels aan bij de eis van de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam.

Verdachte heeft volgens het OM op 13 september 2015 op de Oosteinderweg in Aalsmeer twee fietsers aangereden, 23 en 18 jaar oud. De 23-jarige man overleed  ter plekke; de 18-jarige vrouw raakte zwaar gewond.

Uit onderzoek bleek dat verdachte onder invloed van alcohol was en te hard had gereden. Zijn auto maakte een beweging naar links. Daardoor is hij tegen de fietsers aangereden. “Zij hadden geen schijn van kans”, aldus de advocaat-generaal.

Verdachte ging in beroep tegen de in september 2017 door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf van 30 maanden met een rijontzegging van vijf jaar vanwege roekeloos rijden.

Inzet in het hoger beroep is of er in juridische zin daadwerkelijk sprake is van roekeloosheid in de zin van de Wegenverkeerswet, waarbij dient te worden opgemerkt dat die term door de Hoge Raad veel strenger wordt uitgelegd dan hoe de term dagelijks wordt gebruikt.

Volgens het OM is er daarom geen sprake van roekeloosheid in juridische zin. Wel staat volgens de advocaat-generaal vast dat de man volgens de wet zeer onvoorzichtig heeft gehandeld:  “Hij heeft gereden onder invloed van drank en reed meer dan dertig kilometer te hard. Dat deed hij op een smalle weg waar hij fietsers had kunnen en moeten verwachten.”

Dat is dan ook mede de reden dat zij voor het Gerechtshof in Amsterdam een forse gevangenisstraf eist. “Door zijn handelen heeft verdachte iemand het leven ontnomen en zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt. Het verdriet is groot bij de nabestaanden en het gemis doet iedere dag pijn.”

Het Gerechtshof doet in deze zaak op 22 augustus uitspraak.