OM eist dertig maanden cel voor brandstichtingen in Voorburg, Den Haag en Wassenaar

De 24-jarige inwoner van Hellevoetsluis kon het niet verkroppen dat zijn vriendin de relatie had verbroken. Dus stak hij volgens het OM haar auto in brand. En twee keer die van haar familie. En daarna ook weer de nieuwe auto van de vriendin. Vandaag eiste de officier van justitie dertig maanden cel (waarvan tien maanden voorwaardelijk) tegen de man.

In de periode tussen september 2017 en februari 2018 sloeg de verdachte vier keer toe, aldus de officier van justitie. Eerst zou hij in Voorburg de auto van zijn vriendin in vlammen hebben laten opgaan. Daarbij raakten ook twee naburige auto’s beschadigd.

Toen zij verhuisde naar een hem onbekend adres, moest zijn voormalige schoonfamilie het ontgelden. Zo stak hij volgens het OM in november 2017 de auto van één van hen te Den Haag in brand en in januari 2018 deed hij datzelfde in Wassenaar. Bij die laatste actie raakte ook weer een andere, naburige wagen beschadigd. Inmiddels had hij ook het nieuwe adres van zijn ex in Wassenaar achterhaald die in de tussentijd een andere auto had aangeschaft. Ook die ging in februari 2018 in rook op.

Volgens het OM is het duidelijk dat de 24-jarige man de brandstichter moet zijn. Zijn telefoon straalt tijdens drie van de branden in de buurt aan. En op camerabeelden van het laatste incident is een man te zien die qua postuur en loopje past bij de verdachte.

De officier van justitie betoogde dat de verdachte stelselmatig en doelgericht te werk ging. Zijn acties hebben bij zijn ex en haar familie – behalve schade – veel angst te weeg gebracht. Ook gaf het te denken dat de politie in de woning van de verdachte een luchtdrukpistool aantrof, een jerrycan, een nephandgranaat en een schriftelijke bedreiging van de nieuwe vriend van zijn ex.

De officier van justitie vond dan ook een stevige gevangenisstraf op zijn plaats en eiste dertig maanden cel (waarvan tien maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.