Eis: 15 maanden voor veroorzaken zwaar lichamelijk letsel na duw

Tegen een 23-jarige Amsterdammer die vorig jaar in het centrum van Amsterdam een vrouw van haar fiets zou hebben geduwd is 15 maanden celstraf geëist, waarvan vijf voorwaardelijk, met de bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en een training omgaan met alcohol en geweld. De vrouw die hard op het asfalt viel, liep zwaar lichamelijk letsel op.

In de vroege ochtend van 8 oktober 2018 fietst de vrouw (39) van haar werk naar huis. Op het Kleine Gartmanplantsoen wordt zij met grote kracht en onverwachts van haar fiets geduwd. Zij komt hard op het asfalt terecht, breekt haar bekken en loopt een zware hersenschudding op. De vrouw raakt buiten bewustzijn en wordt door een toevallige voorbijgangster geholpen.

De duw en de val zijn opgenomen door beveiligingscamera’s in de omgeving van het Kleine Gartmanplantsoen. De Amsterdammer wordt herkend door politieambtenaren als de beelden op het interne netwerk van de politie worden verspreid. Hij wordt op 14 november 2017 aangehouden.

De verdachte had voordat hij de vrouw een duw gaf ruzie met anderen. Hij moest daar volgens het OM kennelijk nog een vervolg aan geven. Hij is boos, loopt terug, komt het slachtoffer op de fiets tegen en geeft haar –volstrekt zinloos- een enorm harde duw waardoor zij valt. Het had naar oordeel van het OM iedere andere fietser kunnen zijn. Het OM verwijt de man de fietsster opzettelijk zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht.

De officier van justitie in haar requisitoir: “Volkomen zinloos duwt verdachte een kwetsbare verkeersdeelnemer op de grond. Zij valt met een aanzienlijke snelheid, zonder haar val te kunnen breken, hard op de grond en heeft zwaar letsel. Tot op de dag van vandaag ondervindt zij daarvan dagelijks de gevolgen. Zij kan nooit meer hetzelfde leven leiden als daarvoor.”

In haar strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de ernst van het delict, de houding van de verdachte en de impact en de gevolgen van het delict voor het slachtoffer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.