Project ‘Goedmaken’ werpt zijn vruchten af
Tijdens het uitgaan in Groningen krijgt een jonge student uit het niets een kopstoot van een voor hem onbekend persoon. De student houdt er licht letsel aan zijn wenkbrauw aan over en doet aangifte van mishandeling. De verdachte, een jonge man met zijn hele toekomst nog voor zich, wordt aangehouden en zit een nacht vast op het politiebureau.
Deze zaak komt binnen bij ZSM en de officier van justitie zal een vervolgingsbeslissing moeten nemen.
Voordat de officier een beslissing neemt, zoekt zij contact met de Reclassering en Slachtofferhulp, ketenpartners van het OM die ook op de ZSM-locatie aan de Rademarkt werkzaam zijn. Vanuit Slachtofferhulp wordt gemeld dat aangever heeft aangegeven schadevergoeding niet nodig te vinden maar dat excuses voor hem voldoende zijn. Ook heeft hij oog voor de toekomst van de verdachte. Als hij hierdoor een strafblad krijgt, zullen veel wegen voor hem afgesloten worden. Dat zou hij vervelend vinden. Samen met de ketenpartners komt de officier tot conclusie dat project ‘Goedmaken’ hier wel eens succesvol ingezet zou kunnen worden.
Nog diezelfde dag in de middag ontmoeten verdachte en aangever elkaar op het politiebureau. Verdachte biedt zijn excuses aan en overhandigt de aangever een enveloppe met 100 euro. Aangever waardeert de oprechtheid van verdachte en accepteert zijn excuses. Wat hem betreft is de zaak hiermee klaar.
De reclassering spreekt later nog met verdachte. Hij heeft veel spijt van zijn actie en is blij dat hij de mogelijkheid heeft gekregen om het gesprek met het slachtoffer aan te gaan en zijn excuses aan te bieden. Verdachte neemt zijn verantwoordelijkheid en zegt niet meer in aanraking te willen komen met politie en/of justitie. Hij heeft zijn lesje geleerd.
De officier van justitie besluit, nadat zij is geïnformeerd over het verloop van de ontmoeting in het kader van het project ‘Goedmaken’ de zaak voorwaardelijk te seponeren, met een proeftijd van een jaar.
Een mooie betekenisvolle afdoening waar iedereen met een tevreden gevoel op terugkijkt!
Bij ZSM in Noord-Nederland komen dagelijks vele interessante casussen binnen, waarover de officier van justitie een beslissing moet nemen. Naast de afdoeningen als een werkstraf of een geldboete, zijn betekenisvolle interventies aan de orde van de dag. Het OM vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor verdachte én slachtoffer en overweegt in de afdoeningsbeslissing wat het beste is voor alle partijen.