OM eist 15 maanden cel voor seks met 13-jarig meisje

Vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Dat eiste de officier van justitie vandaag voor de Haagse rechtbank tegen een 33-jarige Gouwenaar. De man wordt ervan verdacht in augustus 2017 seks te hebben gehad met een destijds 13-jarig meisje uit Vlaardingen.

De zaak kwam aan het rollen toen het meisje enkele dagen later aan haar moeder vragen begon te stellen over SOA’s en hoe je die kon oplopen. Geschrokken stapte moeder met haar dochter naar de huisarts. Ook deden de ouders melding bij de politie. Die startte hierop een onderzoek waarna de verdachte in september 2017 werd aangehouden.

De twee hadden contact gelegd via een website voor (betaalde) seks. Het kwam tot een afspraak in Vlaardingen waarna de man haar meenam naar een hotel in Gouda. Daar brachten zij volgens het OM samen de nacht door.

De man geeft toe met het meisje naar het hotel te zijn gereden, daar een kamer te hebben gehuurd en haar via een zij-ingang naar binnen te hebben geloodst. Vervolgens zou hij zijn vertrokken en de volgende ochtend zijn teruggekomen om haar op te pikken en weer op de trein naar Vlaardingen te zetten. Dat zou hij hebben gedaan om haar te helpen omdat er ‘thuis gedoe was’.

Het OM vindt zijn verklaring ongeloofwaardig. Allereerst heeft het meisje consequent verklaard dat ze seks hebben gehad. Verder kan zij intieme lichaamskenmerken van verdachte noemen. De volgende dag heeft zij ook een morning-after-pil gekocht en ingenomen. En op camerabeelden van het hotel is te zien dat een auto van hetzelfde type en kleur als van de verdachte ’s avonds arriveert en pas de volgende ochtend vertrekt.

Dat het meisje op de website stelde dat zij meerderjarig was en er vroegrijp uitziet, doet volgens de officier van justitie niets af aan de strafbaarheid: “Verdachte had onderzoek moeten doen naar haar werkelijke leeftijd.  Daarbij komt dat hij als directeur van een basisschool meer dan een gemiddeld persoon kennis heeft van de ontwikkeling van deze leeftijdscategorie en weet dat hun leeftijd vaak moeilijk te duiden is. Ongeacht of ze er ouder uitziet, ze is een jong meisje. En de ontuchtige handelingen hebben op haar een diepe indruk gemaakt.”

Dat een bij de huisarts afgenomen uitstrijkje na forensisch onderzoek geen DNA van verdachte heeft opgeleverd, betekent niet dat de twee geen seks hebben gehad, vindt het OM. Dat uitstrijkje is namelijk pas zes dagen na de hotelovernachting afgenomen als controle op een mogelijke SOA. Een DNA-match zou het al sterke bewijs tegen verdachte verder hebben ondersteund.