Werkstraf geëist na treiterfilmpje op YouTube
Een 21-jarige man uit Almere, die als YouTuber Snapking/Slisking een filmpje online zette waarin een man met het syndroom van Down wordt gepest, heeft daarmee niet alleen fatsoensnormen, maar ook een strafrechtelijke grens overschreden. Dit betoogde de officier van justitie vandaag tijdens de zitting bij de politierechter in Zwolle. Tegen de man werd een werkstraf van 60 uur geëist.
Het 37-jarige slachtoffer werd door de YouTuber benaderd tijdens zijn werk bij een supermarkt in Zwolle. De man raakt zichtbaar van slag als hij door de YouTuber wordt uitgedaagd. Het filmpje, dat tegen de wil van het slachtoffer is gemaakt, wordt online gezet met de titel ‘Slisking pest mongool’. De ouders van de man doen aangifte.
‘Verdachte had geen enkele rechtvaardigingsgrond hiervoor, er is geen enkel maatschappelijk debat bij gebaat’ aldus de officier van justitie in het requisitoir. De officier rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het slachtoffer heeft benaderd op zijn beschermde werkplek bij de supermarkt: ‘In een omgeving waar hij zich veilig waande.’ De impact op het slachtoffer was groot: ‘Het filmpje heeft zich razendsnel verspreid, waarbij ook zijn naam is genoemd. Zijn privacy is geschonden en zijn gevoel van veiligheid is aangetast.’
De combinatie van handelingen door de YouTuber kwalificeert het OM als een belediging met een discriminatoir aspect: ‘Hier wordt namelijk een persoon met een bepaalde beperking een boodschap meegegeven, waardoor hij wordt uitgesloten of belachelijk gemaakt. Dit is strafverzwarend conform de discriminatierichtlijn van het OM’, aldus de officier. ‘Dit wordt bovendien gedaan door iemand die door het leven gaat als professioneel YouTuber en daar dus ook geldelijk gewin uithaalt, ten koste van het slachtoffer.’
Het OM weegt bij de strafeis ook mee dat de YouTuber bij eerdere zittingen niet is verschenen om verantwoording af te leggen. De YouTuber was nu wel bij de zitting, nadat de politierechter hem had opgedragen om te komen.
Tot slot houdt de officier ook rekening met eerdere veroordelingen voor mishandeling. Alles afwegende vindt de officier van justitie een werkstraf van 60 uur op zijn plaats. Ook zou de YouTuber een schadevergoeding van 500 euro moeten betalen aan het slachtoffer.
De politierechter veroordeelde de man tot 40 uur werkstraf en het betalen van de schadevergoeding van 500 euro.