OM eist gevangenisstraffen voor dodelijke steekpartij in Deventer
Twee mannen die op 5 oktober 2017 in de Zaanstraat in Deventer een 26-jarige man om het leven hebben gebracht, hebben zich schuldig gemaakt aan moord in vereniging met eerwraak als motief. Dit betoogde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo. Tegen een 41-jarige man uit Deventer, die het slachtoffer vele messteken zou hebben toegebracht, werd een gevangenisstraf van 17 geëist. De medeverdachte, een 48-jarige man uit Wilp, hoorde 13 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
De dodelijke steekpartij veroorzaakte begin oktober veel beroering. Tijdens het incident, omdat de bewoners van de flat waar het slachtoffer woonde op het lawaai van de vechtpartij op straat af kwamen. Maar ook in de dagen erna, toen beelden van de fatale steekpartij via social media en op internet bleken te circuleren. Dit is voor de nabestaanden schokkend en traumatiserend geweest, aldus de officier van justitie.
Het slachtoffer komt de avond van 5 oktober uit bed naar aanleiding van een berichtje op zijn telefoon. Met de auto gaat hij naar de Eleonorastraat, waar ook de 41-jarige man uit Deventer en de 48-jarige man uit Wilp aanwezig zijn. Zij achtervolgen het latere slachtoffer tot in de Zaanstraat. Vlak voor de flat waar het slachtoffer woont, komt het tot een confrontatie. De 41-jarige man zou daarbij meermalen met een mes gestoken hebben, terwijl de 48-jarige man het slachtoffer met een hockeystick sloeg.
Volgens het OM hebben de verdachten zodanig samengewerkt, dat van medeplegen sprake is. De Deventenaar kon de vele messteken toebrengen, omdat de man uit Wilp het slachtoffer met de hockeystick belaagde. Verder is het OM van oordeel dat hier geen sprake is van een uit de hand gelopen vechtpartij, maar van moord.
Het geweld kent namelijk een voorgeschiedenis. De 26-jarige man, het latere slachtoffer, had een conflict met een neef van de 41-jarige Deventenaar. In dit conflict zou vervolgens de eer geschonden zijn van het nichtje van de Deventenaar. Die zou het vervolgens als zijn plicht gezien hebben om de eer te herstellen door middel van eerwraak. Hij heeft daarbij de hulp ingeroepen van de man uit Wilp, die zich uit loyaliteit heeft laten meeslepen.
‘Alhoewel wraak als motief voor moord zo oud is als de weg naar Rome, moet voor verdachten, maar ook voor alle andere mensen die in Nederland wonen, duidelijk zijn dat eerwraak als motief voor moord een onacceptabel en ongewenst fenomeen is. Daarvoor is in de Nederlandse rechtsstaat geen plaats. Ik meen dat dit gegeven tot uitdrukking moet komen in de hoogte van de op te leggen straf’, aldus de officier van justitie in het requisitoir.
Hoewel er sprake is van medeplegen van moord, maakt de officier bij de strafeis wel onderscheid. De 41-jarige man wordt beschouwd als hoofddader, omdat hij het plan heeft bedacht en de dodelijke messteken heeft toegebracht. Voor hem vindt de officier een gevangenisstraf van 17 jaar passend.
Bij de 48-jarige man werkt strafverzwarend dat hij in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling voor een geweldsdelict. Tegen hem werd een gevangenisstraf van 13 jaar geëist.
De rechtbank Overijssel doet over twee weken uitspraak.