Celstraf geëist voor man die vrouwen dwong tot werk in de prostitutie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Arnhem. Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen januari 2013 en oktober 2017 op verschillende momenten drie vrouwen heeft gedwongen tot werk in de prostitutie. Het geld dat zij met het werk verdienden, moest aan hem worden afgegeven.

De vrouwen kregen regelmatig drugs van de verdachte, waardoor  ze verslaafd raakten. “De man maakte de slachtoffers volledig afhankelijk van drugs, en daarmee van hem”, stelt de officier van justitie. De drugsschulden die zij opliepen, moesten van de verdachte worden afgelost door het werk in de prostitutie. Dat gebeurde met name in Arnhem.

“Nee zeggen zat er niet bij”, aldus de officier. “Dan werden de slachtoffers geconfronteerd met geweld, kregen ze geen drugs meer en werden ze soms zelfs opgesloten.” Al het geld wat de vrouwen verdienden, moest worden afgegeven. “Het geld dat zij moesten afstaan was echter vele malen meer dan zij aan drugs verbruikt hadden.”

Volgens de officier van justitie heeft de man zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, seksuele uitbuiting, vrijheidsberoving en drugsdealen. De verdachte ontkent dat. Hij stelt dat de vrouwen liegen uit jaloezie: de man had een relatie met een andere vrouw en dat zouden de slachtoffers niet kunnen verkroppen. De officier gaat hier niet in mee: in het onderzoek is geen ondersteuning gevonden voor deze verklaring.

Alles afwegende heeft de officier een gevangenisstraf van 5 jaar geëist. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.