Eis: tot 36 maanden cel voor schietpartij aan Haagse Badhuisweg

Het OM eiste vandaag celstraffen tot 36 maanden tegen drie Hagenaars. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 26 juli 2017 bij de Badhuisweg. “Dat daarbij niemand gewond is geraakt, is puur geluk”, aldus de officier van justitie.

De 63-jarige hoofdverdachte en zijn neef – een 48-jarige man – hadden ruzie met een 40-jarige Hagenaar. Die had hen een illegaal wapen verkocht dat niet goed zou werken. Om verhaal te halen maakten de neven een afspraak met hun ‘leverancier’. Van tevoren bespraken ze wat hen bij de confrontatie te wachten zou kunnen staan. Ook stak de 63-jarige een geladen vuurwapen in zijn zak.

Bij de ontmoeting liep het meteen uit de hand. Er ontstond een worsteling waarbij zowel de 63-jarige als de ‘leverancier’ een vuurwapen trokken. De 63-jarige schoot twee keer. Één kogel sloeg volgens de 48-jarige vlak voor zijn voeten in de grond. Hij wist vervolgens de ‘leverancier’ diens vuurwapen te ontfutselen waarna die er in zijn auto vandoor ging. Ook de twee neven maakten zich uit de voeten, verschillende getuigen verbijsterd achterlatend.

Volgens de officier van justitie is de toedracht wettig en overtuigend bewezen. Er zijn getapte  telefoongesprekken van de dag na de schietpartij waarbij de twee neven het gebeuren nog eens doornemen. Verder zijn in de woning van de 63-jarige zowel het door hem gebruikte vuurwapen als dat van de ‘leverancier’ teruggevonden. Ook zijn er diverse getuigen geweest van het voorval.

De officier van justitie benadrukte dat de verdachten hebben gezorgd voor ‘grote gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De heren deinzen er niet voor terug om op klaarlichte dag, midden in de zomer, op een drukke doorgaande weg in Scheveningen met hun wapenhandelaar af te spreken om hun conflict op te lossen.’

Zij eiste dan ook tegen:

  • de 63-jarige 36 maanden cel voor poging doodslag op de ‘leverancier’, bedreiging in vereniging en verboden wapenbezit;
  • zijn 48-jarige neef 12 maanden cel voor verboden wapenbezit;
  • de ‘leverancier’  15 maanden cel voor verboden wapenbezit en handel in verboden wapens.