Eis: 180 uur werkstraf voor intimideren gemeentebestuur Leidschendam-Voorburg

Tegen een 76-jarige Voorburger heeft de officier van justitie vandaag 180 uur werkstraf geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De man wordt ervan verdacht tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2017 honderden beledigende en bedreigende mails te hebben verstuurd aan de burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij wilde daarmee de besluitvorming rond de komst van een asielzoekerscentrum beïnvloeden.

'Waar wonen B&W Voorburg en Gemeenteraadslieden? Als er wordt ingebroken en verkracht door 'moslimvluchtelingen' in L'dam-Voorburg in de huizen van gemeenteraadslieden en wethouders.' Deze mail (waarin de woonadressen van alle bestuurders en gemeenteraadslieden werden genoemd en die door verdachte breed verspreid werd) was voor zeven slachtoffers de druppel. In juni 2016 deden ze aangifte tegen de man.

Al maanden ontvingen het gemeentebestuur en de gemeenteraad schofferende en intimiderende mailtjes van de Voorburger. Die was lid van een actiegroep die de komst van een asielzoekerscentrum wilde verhinderen. Lange tijd tolereerden zij die mailtjes. Als volksvertegenwoordigers vonden ze dat ze open moesten staan voor meningen van anderen.

Totdat de bewuste mail binnenkwam. De aangevers voelden zich niet veilig en daarmee ook in hun functioneren als volksvertegenwoordiger aangetast. Ze vreesden niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun partners, kinderen en omgeving.

Dit gebeurde bovendien in dezelfde periode dat het gemeentehuis in Geldermalsen bestormd werd en een raadsvergadering in Steenbergen uit de hand liep naar aanleiding van discussies over de komst van een asielzoekerscentrum. Het was volgens de officier van justitie 'een explosieve tijd waarbij een paar verkeerde woorden, een paar ophitsende mails in verkeerde handen grote effecten konden hebben'.

De man beroept zich onder meer op de vrijheid van meningsuiting. Maar, zo zei de officier van justitie: 'Het kan en mag nooit zo zijn dat het recht op de vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt als vrijbrief om de democratische besluitvorming te beïnvloeden.' Volgens haar heeft de Voorburger zich schuldig gemaakt aan belaging en poging dwang.

Zij eiste tegen hem 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf (met een proeftijd van twee jaar). Bovendien vroeg zij om een contactverbod van de rechter voor de duur van twee jaar. De Voorburger mag in deze periode met zowel de oude, de huidige als de toekomstige bestuursleden van de gemeente geen contact meer opnemen. Zodra de Voorburger dit verbod overtreedt, kan hem zijn vrijheid worden ontnomen.