Vijf jaar celstraf en beroepsverbod geëist tegen oud-docent voor misbruik

Tegen een oud-docent (30) heeft het OM een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor ernstige zedenfeiten bij kinderen tussen de 8  en 13 jaar. Ook wil het OM dat de man vijf jaar het vak van leraar niet uitoefent als hij zijn straf heeft uitgezeten.

De nu 30-jarige man was docent op een Joodse school in Amsterdam. Hij zou tussen januari 2011 en juni 2012 zes minderjarige kinderen hebben misbruikt. In twee gevallen heeft het OM vrijspraak gevraagd omdat er te weinig bewijs zou zijn voor de feiten die hem worden verweten. Bij twee kinderen zou het gaan om seksueel binnendringen.

Mond houden

Het OM rekent het de man zwaar aan dat hij als docent misbruik maakte van kinderen waaraan hij les gaf. De kinderen die hij zou hebben misbruikt, moesten van hem hun mond houden over wat er zou zijn gebeurd of hij deed ze geloven dat het misbruik normaal was. Dat de kinderen leerlingen waren van een orthodoxe school, maakt het misbruik volgens het OM nog ernstiger. ‘Juist hij die van een minder orthodoxe opvoeding naar een meer orthodoxe levensstijl ging, wist als geen ander hoe groot het taboe is op seksualiteit en hoe onwetend de kinderen op dit gebied zijn. Geen goede herder en leraar maar een wolf in schaapskleren’, aldus de officieren van justitie in zijn requisitoir.

Specifieke details

De oud-docent ontkent alle aantijgingen. Hij heeft verklaard geen idee te hebben waar de beschuldigingen vandaan komen. Hij heeft de kinderen hoogstens in de schouder geknepen om de kinderen bij de les te houden. Er zou volgens hem geen sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. Het OM hecht meer waarde aan de verklaringen van de kinderen. Die verklaringen zijn vrij eenduidig, komen op essentiële onderdelen overeen en zijn heel specifiek. Kinderen hebben details genoemd die niet in de media zijn geweest.

'Rusthoekje'

Het OM ziet overeenkomsten in de manier waarop de oud-docent te werk ging bij de verschillende kinderen. Chocolade geven en voetbalplaatjes uitdelen, ook buiten werktijd. De kinderen apart benaderen en voor straf laten nablijven in een ‘rusthoek’ die de verdachte had bedacht. Volgens het OM had de oud-docent de hoek bewust gecreëerd om een ‘veilige plek’ te hebben waar grensoverschrijdend gedrag kon plaatsvinden.

Forse druk

Het misbruik kwam in juni 2012 aan het licht nadat een kind het misbruik opbiechtte aan een vriend die het vervolgens aan zijn vader vertelde. Die vader alarmeerde de directie van de school die de ouders informeerde. Het bestuur van de school wilde in eerste instantie geen aangifte doen. In oktober 2012 doet de school uiteindelijk aangifte onder forse druk van de vertrouwensinspectie.