Gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist in zedenzaak tegen oud-medewerker kinderopvang

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tweeënhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige man uit Utrecht. Hij wordt er van verdacht tijdens zijn werk als medewerker van een buitenschoolse opvang in De Bilt zeven meisjes onzedelijke handelingen bij hem te hebben laten verrichten. De officier van justitie vroeg vrijspraak voor een verdenking van schennispleging waarbij een achtste meisje betrokken zou zijn geweest.

Aanleiding voor de aanhouding van de verdachte in augustus vorig jaar was een aangifte van een ouderpaar dat concrete signalen van misbruik had ontvangen. Na bekendmaking van de aanhouding, maakten meerdere ouders melding van verdachte situaties. Dit leidde tot nieuwe aangiften en een uitbreiding van de verdenking. Alle feiten zouden plaats gevonden hebben in de periode tussen 1 januari 2016 en 8 augustus 2017.

Gezien de ernst van de feiten en de bij de verdachte geconstateerde stoornissen vindt de officier van justitie dat de verdachte binnen het tbs-kader moet worden behandeld. Omdat de verdachte het misbruik voor een groot deel bekent, hij erkent behandeling nodig te hebben en hij niet eerder is veroordeeld voor zedenfeiten, heeft de officier van justitie er voor gekozen om tbs met voorwaarden te eisen. Als voorwaarde is onder andere gesteld dat de verdachte zich langdurig en intensief moet laten behandelen voor de geconstateerde stoornissen. Dat moet deels tijdens een opname in een kliniek gebeuren. Andere voorwaarden zijn dat hij geen contact met kinderen heeft en niet in de gemeente De Bilt komt.

Bij een tbs met voorwaarden blijft een veroordeelde na de gevangenisstraf niet opgesloten, maar worden er voorwaarden aan zijn of haar gedrag gesteld. Een rechter heeft de mogelijkheid om de behandeling om te zetten in tbs ‘met bevel tot verpleging’ wanneer de voorwaarden overtreden worden. Een veroordeelde wordt dan in een tbs-kliniek geplaatst.

De verdachte zit sinds zijn aanhouding vast. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.