Vier weken cel voor scooterrijder die FC Utrecht speler aanreed

De 19-jarige man die op 30 juni 2017 FC Utrecht speler Leeuwin aanreed met zijn scooter, is vandaag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier weken. Ook moet hij een vordering van de benadeelde partij betalen van 4100 euro.

Op de bewuste vrijdagmiddag reed de verdachte met een scooter op het terrein bij het trainingscomplex van stadion Galgenwaard. Volgens getuigen reed de man ruim 50 kilometer per uur. Hij slingerde over de weg zodat voetgangers moesten uitwijken. Hoewel diverse mensen hem waarschuwden remde hij niet af. Een andere speler wist nog weg te stappen om een aanrijding te voorkomen. Ook Leeuwin probeerde de scooterrijder te ontwijken maar deze reed frontaal en met hoge snelheid op hem in. Hij hield er een gescheurd trommelvlies aan over, met gemiste wedstrijden en een herstelperiode van zes weken tot gevolg. Na de aanrijding probeerde de man te vluchten maar supporters en spelers van FC Utrecht wisten hem te overmeesteren.

Vandaag moest de verdachte niet alleen terecht staan voor het veroorzaken van gevaar op de weg, maar ook voor heling van de scooter. Op de scooter zat een kentekenplaat van een scooter waarvan aangifte van diefstal was gedaan. Omdat er onduidelijkheid was over het merk van de scooter kon dit feit niet bewezen worden. De verdachte, die niet bij de zitting aanwezig was, kon hier ook geen duidelijkheid over geven. Evenmin kon hij zich verantwoorden voor het “volstrekt onverantwoorde, levensgevaarlijke gedrag”, zoals de rechter het typeerde. Bij de politie had de verdachte verklaard: “Hij ging niet aan de kant, toen knalde ik tegen hem op”. Hij ontkende te hard te hebben gereden, te zijn gewaarschuwd en 'kankerutrecht' geroepen te hebben. Wel gaf hij toe te hebben gemerkt dat de rechterrem het niet goed deed.

Op basis van de vele getuigenverklaringen vonden zowel de officier van justitie als de rechter bewezen dat de man zich schuldig had gemaakt aan het veroorzaken van gevaar op de weg. In combinatie met zijn strafblad is hiervoor een onvoorwaardelijke celstraf van vier weken op zijn plaats. Ook moet de verdachte een bedrag van 4100 euro aan Leeuwin betalen, voor zowel materiële als immateriële kosten.