OM eist gevangenisstraf voor bedreiging bij kasteel in Loenen

Een 57-jarige man die vorig jaar een schot loste vanaf het dak van Kasteel ter Horst in Loenen, hoorde vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van vijftien maanden tegen zich eisen. ‘Het leek op een tafereel uit een slechte actiefilm’, aldus de officier van justitie. ‘Maar voor het slachtoffer, de aanwezige politieagenten en de omstanders was het een bloedserieuze zaak.’

Op 16 oktober arriveert de verdachte, gekleed in een legeruitrusting en met diverse wapens bij zich, bij het kasteel. Op het voorterrein steekt hij eerst zwaar vuurwerk af. Daarna gaat hij, gewapend met een geweer en een hakbijl, het kasteel binnen, waar zich zojuist een groep heeft verzameld voor een rondleiding. De gids en de bezoekers vluchten naar de schuilkelder. De man loopt vervolgens naar het dak van het kasteel en lost daar een schot. Inmiddels is de politie gearriveerd, die de man weet te overreden om naar beneden te komen. Na zijn aanhouding treft de politie op het lichaam van de man nog een bajonet aan. In de auto liggen diverse andere wapens en een kleine hoeveelheid drugs.

Aan het incident gaat een lange geschiedenis vooraf. De verdachte is opgegroeid op het kasteel. Vanwege zijn verslavingsproblematiek heeft zijn familie met een afkoopsom willen voorkomen dat hij het kasteel zou erven. De man leeft in onmin met zijn broer, de huidige eigenaar van het kasteel, over deze erfeniskwestie.

Het OM legt de man bedreiging en het bezit van verboden wapens en drugs ten laste. De officier benadrukte in het requisitoir dat de verdachte met zijn handelen zijn broer en de bezoekers van het kasteel enorme angst heeft aangejaagd: ‘Op het dak van het kasteel stond een man, gewapend met een geweer, die niet schuwde om het te gebruiken.’

Volgens de deskundige lijdt de verdachte mogelijk aan een psychische stoornis, maar omdat hij niet heeft meegewerkt aan nader onderzoek, kan dit niet met zekerheid vastgesteld worden. Het OM vroeg de rechtbank primair om de zaak aan te houden, om toch aanvullende rapportages te laten maken. Als de rechtbank dit verzoek niet honoreert, is een gevangenisstraf van vijftien maanden passend. Ook vroeg de officier de rechtbank om een contactverbod en een locatieverbod voor het kasteelterrein op te leggen, voor de duur van drie jaar.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over twee weken uitspraak.