Gereedschapsdief hoort jaar cel tegen zich eisen

Toen verdachte midden in de nacht werd gezien, sjouwend met gereedschap, was hij het haasje. Een getuige zag hoe hij spullen uit een bungalow in zijn auto laadde en belde de politie. Woensdag stond de 33-jarige Voorhoutenaar terecht voor in totaal negen strafbare feiten, waaronder vijf (bedrijfs-)inbraken en één poging daartoe.

De politie trof de man daar midden in de nacht met een auto vol gereedschap, dat uit de bungalow en de bijbehorende schuur kwam. Ook lag er nog gereedschap in de omgeving. Het verhaal van verdachte - dat hij eerder op de avond anderen had zien inbreken, dat die de buit hadden laten liggen en dat hij die toen maar had meegenomen - daarvan gelooft de officier van justitie niets. Zo zijn onder meer zijn schoenafdrukken in en om de bungalow te vinden.

Ook van drie andere inbraken ontkent verdachte dat hij die heeft gepleegd. Hij zou alleen de spullen hebben gekregen, om te verkopen. Maar ook hier werden weer andere aanwijzingen gevonden, zoals DNA en bandensporen. Van één zaak vond de officier van justitie dat de inbraak zelf niet bewezen kon worden, maar heling van de buit wel.

Verder stond de verdachte terecht voor diefstal van brandstof, rijden onder invloed en bezit van harddrugs.

De officier van justitie eiste op zitting 12 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Over twee weken doet de rechter uitspraak.