Vijf maanden cel voor poging tot aankoop vuurwapen met geluidsdemper via darkweb
De rechtbank Rotterdam heeft vanmiddag, in onderzoek Woodclifflake naar wapenhandel via het darkweb, een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd aan een 18-jarige man uit Duiven.
De rechtbank zei in haar vonnis dat tegen zowel het bezit van als pogingen een vuurwapen met toebehoren te verkrijgen “hard moet worden opgetreden”: “Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Vuurwapens hebben een enorme impact op degenen die ermee geconfronteerd worden en het bezit daarvan leidt al te gemakkelijk tot gebruik ervan met over het algemeen desastreuze gevolgen. Het bezit van vuurwapens veroorzaakt dan ook maatschappelijk ontwrichtende gevoelens van angst en onveiligheid.”
Ook vonniste de rechtbank dat de man zich moet houden aan voorwaarden die zijn opgesteld door de Reclassering en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Daarbij gaat het om voorwaarden zoals behandeling, begeleid wonen en het zoeken naar een dagbesteding of scholing.
Verdachte liep reeds in een proeftijd in het kader van een andere veroordeling waaraan een aantal van deze voorwaarden al was verbonden. De rechtbank heeft met dit vonnis de proeftijd met een jaar verlengd en enkele aanvullende voorwaarden opgelegd.
Strafeis
Het Landelijk Parket van het OM eiste op 28 maart een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden, met aftrek van het voorarrest (waarvan 5 maanden als voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar.) Het OM verbond daaraan de voorwaarden zoals geadviseerd door de Reclassering en het NIFP: meldplicht, behandeling, wonen onder begeleiding en zoeken naar een dagbesteding.
Het onderzoek heeft gelopen bij de dienst Infra van de Landelijke Eenheid van de politie, onder gezag van het Landelijk Parket.
De rechtbank is gekomen tot een lagere straf dan de strafeis. De rechtbank is –anders dan het OM- van oordeel dat, op basis van het dossier, onvoldoende duidelijk is geworden dat de verdachte daadwerkelijk kwade intenties heeft gehad met oog op een mogelijk te plegen diefstal met geweld of overval op een woning. Van dat ten laste gelegde feit heeft de rechtbank de 18-jarige verdachte vrijgesproken.
Wapen, munitie en geluidsdemper
De 18-jarige man stuurde op woensdag 25 oktober 2017 een toen 15-jarige tiener op pad. De minderjarige jongen zou in Breda een wapenleverancier treffen die hem een, door de 18-jarige via het darkweb besteld wapen (Glock 19) met 100 patronen, twee patroonhouders en geluidsdemper, zou leveren. In plaats van een wapenhandelaar trof de jongen een undercover politieman zónder de door de jongeren gedane bestelling. Niet veel later op die dag arresteerde de politie de de 18-jarige verdachte op station Amsterdam Centraal, waar hij de 15-jarige wilde opwachten.
Op de inbeslaggenomen telefoon van de 15-jarige zijn gesprekken aangetroffen die voor de politie aanleiding gaven te veronderstellen dat er een inbraak gepland stond op een specifiek adres of geprobeerd ging worden de bewoners ervan onder dreiging van geweld hun spullen te laten afstaan. Die gesprekken vonden onder andere plaats met de 18-jarige medeverdachte. Uiteindelijk heeft zich geen incident voorgedaan rondom het adres. Op basis van de bevindingen is de 18-jarige verdachte ook voorbereiding voor het plegen van diefstal of afpersing met geweld ten laste gelegd.
Niet anoniem
Het gebruik van het darkweb is geen garantie om anoniem te blijven. De politie pleegt diverse interventies om de anonimiteit van kopers en verkopers te ondermijnen. Daarnaast is de politie ook zelf actief op het darkweb. Een recent voorbeeld is de heimelijke overname van de online marktplaats Hansamarket. De politie had hierdoor 27 dagen lang inzicht in de illegale handel en communicatie tussen kopers en verkopers.