Eis: 48 maanden cel voor onder meer serie inbraken Bollenstreek

Een 55-jarige Sassenheimer die gisteren voor de Haagse rechter stond, wordt verdacht van een lange reeks inbraken en andere delicten in de Bollenstreek. Hij hoorde de officier van justitie een celstraf van 48 maanden tegen zich eisen (waarvan acht maanden voorwaardelijk).

Inbraken in een woonhuis in Rijnsburg, een kantoor in Katwijk, een bestelbus in Noordwijkerhout, een supermarkt in Sassenheim en een apotheek in Noordwijk. Voeg daarbij nog het stelen van een auto in Sassenheim, een mishandeling in diezelfde plaats en twee verdenkingen van heling en je komt tot een indrukwekkende lijst. Zeker als je bedenkt dat al deze feiten gepleegd zijn tussen mei en oktober 2017.

Het is dan ook niet vreemd dat de misdaadcijfers voor Sassenheim en omgeving sinds zijn aanhouding in oktober zijn gekelderd. Dat zou blijken uit cijfers van het veiligheidshuis die de officier van justitie tijdens de zitting aanhaalde. Volgens haar is er ook voldoende bewijs voor de feiten. Zo is onder andere zijn DNA gevonden op het nep-wapen waarmee een bewoner tijdens de inbraak in Rijnsburg is bedreigd en dat hij uit handen van zijn belager heeft geslagen.

De verdachte heeft persoonlijkheidsproblemen. Het OM vreest dan ook voor herhaling. Daarom eiste het OM een forse straf van 48 maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk. Als voorwaarden vroeg de officier om een meldplicht, diagnostiek en begeleid wonen. Houdt de verdachte zich daar niet aan, dan moet hij van OM ook die acht maanden nog uitzitten.