Eisen: tot 18 maanden cel in onderzoek bankfraude en oplichting

In een onderzoek naar bankfraude en oplichting heeft het Landelijk Parket vanmiddag in de rechtbank Oost-Nederland te Zwolle gevangenisstraffen van 3, 12 en 18 maanden geëist. De verdachten zijn een 32-jarige man uit Rotterdam, een 47-jarige man uit Amsterdam en een 28-jarige ex-bankmedewerkster. Zij woonde gedurende de pleegperiode van de ten laste gelegde feiten (najaar 2015) in Zwolle.

Onderzoek

Het team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de politie is, onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), op 16 juli 2015 een onderzoek gestart. De verdachten kwamen in beeld vanwege internetfraude met bankrekeningen bij diverse banken.

Oplichting en fraude

De verdachten maakten zich volgens het OM, najaar 2015, gedurende enige tijd schuldig aan het plegen van bankfraude via internet. Hierbij werden telkens persoonlijke- en bankgegevens van de slachtoffers misbruikt. Dat gebeurde door deze, via digitale verzoeken aan banken, op frauduleuze wijze te koppelen aan bankrekeningen van derden (katvangers). Die had één van de verdachten onder zijn controle. Er werd gebruik gemaakt van de internetbankier-omgeving van de slachtoffers om hun geld weg te sluizen. De verdachten beschikten over  gegevens van identiteitsbewijzen en andere persoonsgegevens.

De vrouwelijke verdachte heeft volgens het OM gegevens van bankrekeninghouders verstrekt aan haar medeverdachten. Het OM rekent haar dat zeer aan, omdat klanten en banken zelf mogen rekenen op betrouwbaarheid, discretie en geheimhouding van bankmedewerkers. Volgens de officier is voor haar een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, op zijn plaats.

Degene die haar de bankgegevens ontfutseld heeft, wetende dat zij daarover geheimhouding verschuldigd was, hoorde de officier van justitie een gevangenisstraf van 3 maanden tegen zich eisen. Het OM verwijt hem het medeplegen van een poging tot oplichting van een bank. Maar ook het medeplegen van schending dienstgeheim van de vrouw, door vertrouwelijke gegevens te verstrekken aan derden.

Professioneel

De schade van de achterhaalde en bewezen feiten is uiteindelijk beperkt gebleven tot enkele (tien)duizenden euro’s. Al was de werkwijze professioneel te noemen. Het vertrouwen in het internet en bankverkeer wordt door de gedragingen van verdachten ernstig geschaad. Hierop past, in de visie van het OM, een gevangenisstraf, eventueel deels voorwaardelijk. Dit om te voorkomen dat de verdachten opnieuw de fout ingaan.

De rechtbank doet uitspraak op 10 april.