Eis: tot zes jaar cel voor handel in gestolen spullen en (poging) ontvoering

Het OM eiste vandaag celstraffen tot zes jaar tegen een groep mannen die wordt verdacht van de grootschalige handel in gestolen spullen, met name afkomstig uit winkel- en ladingdiefstal. Het ging daarbij onder meer om cosmetica, kleding en mobiele telefoons. Zij verkochten die weer door aan markten en groothandels. Ook worden ze verdacht van een poging ontvoering (met geweld) en een geslaagde ontvoering.

Het onderzoek van de politie Den Haag naar deze groep kwam voort uit een eerder onderzoek naar een mobiele bende winkeldieven. Daaruit  volgden aanwijzingen dat de winkeldieven veel van hun gestolen waar verkochten aan de twee hoofdverdachten – een 24-jarige man uit Beverwijk en een 29-jarige man uit Hoogvliet.

De twee hadden legale bedrijven opgezet die veel spullen verkochten aan markten en groothandels maar officieel nauwelijks goederen inkochten. Dat laat zich volgens het OM verklaren doordat zij gestolen spullen doorverkochten (wat geldt als witwassen).

Bij de schimmige deals die zij daartoe sloten, ging waarschijnlijk ook wel eens iets mis. Dat is mogelijk de achtergrond van een poging kidnapping en een geslaagde kidnapping waarvan de groep ook wordt verdacht.

Op 3 maart 2016 probeerden ze te IJsselstein  een man in het bijzijn van zijn vrouw en kind van de straat te plukken en in een busje te trekken. De man werd daarbij ook met een stalen pijp geslagen. De poging kidnapping mislukte en de man kwam er met relatief lichte verwondingen vanaf. Volgens hem zou het incident verband kunnen houden met de veronderstelde diefstal van een partij telefoons.

Minder gelukkig was een andere man. Die werd op 24 april 2016 in De Meern onder valse voorwendselen meegenomen in een auto. Al snel werd hem duidelijk dat er iets niet in de haak was, maar ontsnappen was niet mogelijk. Ze reden naar een huis in Nijmegen waar hij urenlang werd vastgehouden en waardoor hij zich ernstig bedreigd en geïntimideerd voelde. Ook dit zou te maken hebben met een mislukte telefoondeal.

Volgens de officieren van justitie is er overvloedig bewijs tegen de verdachten, onder meer verklaringen van slachtoffers, getuigen en tapgesprekken. Zij wijzen op de grootschaligheid van het witwassen. Zo zou de 24-jarige anderhalf miljoen euro hebben verdiend, een bedrag dat het OM hem wil ontnemen. Ook het gemak waarmee de verdachten ‘zwaardere middelen’ inzetten, is zorgwekkend, aldus het OM.

Daarom eisten de officieren van justitie tegen:

  • de 24-jarige Beverwijker zes jaar cel (voor witwassen, poging ontvoering en ontvoering)
  • de 29-jarige inwoner van Hoogvliet vijf jaar cel (voor witwassen, poging ontvoering en ontvoering)
  • een 36-jarige man uit Woerden 25 maanden cel (voor onder andere ontvoering en witwassen)
  • een 25-jarige inwoner van Tienray achttien maanden cel (voor ontvoering)
  • een 24-jarige Haarlemmer achttien maanden cel (voor ontvoering)
  • een 27-jarige Beverwijker twaalf maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk (voor ontvoering)

Twee mede-verdachten stonden afgelopen vrijdag al op zitting. Tegen een 30-jarige Beverwijker eiste het OM vijftien maanden cel (voor poging ontvoering) en tegen een 27-jarige man uit Lunteren twaalf maanden cel (voor ontvoering).