180 Uur werkstraf voor adresfraude en poging oplichting

Gewoon een handige jongen. Zo ziet de 22-jarige Leidenaar zichzelf. Hij had een handeltje in valse woonadressen en deed zich ten onrechte voor als makelaar om zo sleutelgeld te kunnen beuren. Vandaag veroordeelde de rechter hem voor valsheid in geschrifte en poging oplichting. Hij mag – conform de eis van het OM - 180 uur werkstraf gaan uitvoeren. Ook hangt hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand boven het hoofd als hij binnen twee jaar weer in de fout gaat.

Op Marktplaats bood de verdachte woonadressen tegen betaling aan. Wie behoefte had aan een vals adres, kon dat via hem regelen. Hij deed dan bij de gemeente opzettelijk verkeerd verhuisaangifte. Handig voor personen die bijvoorbeeld uitkeringsfraude willen plegen door te doen alsof zij niet samenwonen.

Ook probeerde hij mensen die te goeder trouw waren, op te lichten door zich voor te doen als makelaar van een bestaand kantoor. Hij vervalste daartoe een huurcontract en probeerde zijn slachtoffers een aanbetaling op de huur te laten doen.

De officier van justitie verweet het de verdachte ook dat hij twee dagen in voorarrest had vastgezeten en daarna gewoon was doorgegaan. “Schaamteloos. Verdachte heeft ervoor gezorgd dat andere mensen strafbare feiten konden plegen. En hij heeft geprobeerd eerlijke mensen die op zoek waren naar een woning, op te lichten.”

Zij eiste daarom 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand (met een proeftijd van twee jaar). De politierechter legde een gelijkluidend vonnis op.