Twee jaar cel geëist voor poging doodslag door vluchtende autokraker

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats die wordt verdacht van poging doodslag op drie wegwerkers tijdens een achtervolging op 1 november 2017 in Leusden.

Politieagenten betrapten de verdachte en een 22-jarige man uit Utrecht toen ze op een parkeerterrein in Leusden een auto open braken en onder meer laptops wegnamen. Nadat de twee wegreden en stoptekens genegeerd werden, zette de politie de achtervolging in. Tijdens de achtervolging stuurde de verdachte plotseling naar links, waardoor de politieauto op de rijbaan voor tegemoet komend verkeer terecht kwam, waarna een aanrijding maar ternauwernood kon worden voorkomen. Dit is de man aangerekend als een poging zware mishandeling.

Even later reed de vluchtauto de in verband met werkzaamheden afgesloten Hessenweg op, waarbij met hoge snelheid over onder meer een fietspad werd gereden. Een getuige schatte de snelheid op ongeveer 100 kilometer per uur. Drie wegwerkers moesten letterlijk uit de baan van de auto springen om niet geraakt te worden. De officier van justitie ziet in dit rijgedrag een poging doodslag.

De belangrijkste vraag die tijdens de zitting besproken werd, was wie van de twee mannen de auto bestuurde tijdens de achtervolging. De 23-jarige man stelt dat de 22-jarige reed, terwijl deze laatste dat stellig ontkent. Op basis van verklaringen van de politieagenten en getuigen en een positieve fotoconfrontatie, vindt de officier van justitie het wettig en overtuigend bewezen dat de 23-jarige gereden heeft en verantwoordelijk is voor de poging doodslag en poging zware mishandeling. In combinatie met de ten laste gelegde autokraak resulteerde dit in de eis van twee jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De officier van justitie oordeelde dat in deze zaak geen sprake was van medeplegen door de bijrijder tijdens de achtervolging en vroeg voor hem daarom vrijspraak voor de poging doodslag en poging zware mishandeling. Wel zijn hem de autokraak op 1 november en twee eerdere autokraken in Utrecht ten laste gelegd. Omdat deze verdachte een lang strafblad heeft, vroeg de officier voor hem om een voorwaardelijke ISD-maatregel met intensief reclasseringstoezicht; een opstap naar langdurige opsluiting van veelplegers. Ook eist het Openbaar Ministerie dat eerder opgelegde voorwaardelijke straffen, goed voor ruim honderd uur taakstraf, alsnog aan de Utrechter worden opgelegd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.