Eis: tot 3,5 jaar cel voor verhullen vermogen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraffen tot drie en een half jaar – waarvan één jaar voorwaardelijk- geëist tegen twee verdachten die hun vermogen buiten het zicht van de autoriteiten hebben proberen te houden. De hoofdverdachte is een 43-jarige dienstverlener die de verhullende constructies aanbood.  Het OM verwijt de man betrokkenheid bij faillissementsfraude, belastingfraude en valsheid in geschrift. Tegen een cliënt van de man - een voormalig lid van raad van bestuur van een ziekenhuis- eiste het OM een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk. Hij probeerde zijn inkomsten in een nieuwe baan te verhullen om niet gekort te worden op een wachtgeldregeling van zijn ex-werkgever.

Verhullende constructie

Het onderzoek door de FIOD is gestart naar aanleiding van een melding van de belastingdienst. Via  zijn ondernemingen Pegasus en Avery ltd. verkocht de 43-jarige verdachte zogenaamde dividendstructuren. Via een ingewikkelde constructie met diverse binnen- en buitenlandse holdings en een trust in een ver belastingparadijs werd in Nederland gemaakte winst in een divendend uitkering getransformeerd. Die uitkering werd uiteindelijk via een schenking door een Trust belastingvrij uitgekeerd aan de onderneming die de winst gemaakt had. Over de schenking had echter volgens het OM wel belasting betaald moeten worden: Weliswaar heeft de geldstroom een formeel-juridische transformatie ondergaan, maar in economische zin blijft het de winst van een Nederlandse onderneming. Over de winst van de Nederlandse onderneming had dus gewoon belasting afgedragen moeten worden.

Ondermijnende criminaliteit

Het OM ziet het aanbieden van de verhullende structuren als ondermijnend.  De officier van justitie noemde de handelwijze van de verdachten ernstig: “Het eigen gewin vonden ze belangrijker dan de belangen van een betrouwbare samenleving.” Uit onderzoek blijkt dat de verhullende constructies ook zijn ingezet om autoriteiten –zoals de belastingdienst, maar ook curator in faillissement - het zicht op mogelijk vermogen te ontnemen.

Daarnaast werden ze in gerechtelijke procedures misbruikt, zoals in het geval van een zorgmanager die vandaag ook op zitting stond. Hij zou hebben geprobeerd om door middel van de verhullende constructie te voorkomen dat hij al te veel gekort werd op zijn wachtgeldregeling. De officier zei op zitting dat hij zich zeer verbaasde over het gedrag van ‘de gerenommeerd directeur werkzaam in de Zorg, die door middel van een schijn- en verhullingsconstructie zijn inkomsten uit het zicht houdt, om zich niet te laten korten op zijn wachtgeldregeling die werd betaald uit zorggelden.’

Strafeisen

Het OM eiste tegen de voormalige zorgmanager een gevangenisstraf van 1,5 jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Tegen de hoofdverdachte eiste het OM een gevangenisstraf van drie en een half jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.  Daarnaast eiste het  OM een beroepsverbod voor de man, publicatie van het vonnis om mensen te waarschuwen, een geldboete van € 2.500 voor het onbevoegd gebruik van de academische titel en onttrekking aan het verkeer van het vuurwapen en de bijbehorende munitie, dat bij een doorzoeking in zijn woning in beslag was genomen. Behalve dat de hoofdverdachte door het aanbieden van de constructies fraude van klanten heeft mogelijk gemaakt, heeft hij ook zelf belasting ontdoken, aldus de officier van justitie op zitting: “De exacte hoogte van die fraude is moeilijk vast te stellen, omdat de verdachte er geen administratie op na hield. Het gaat in ieder geval om meer dan 50.000 euro.” Het OM kondigde op zitting ook een ontnemingsvordering aan.

Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar een andere cliënt van de hoofdverdachte.