Celstraffen geëist tegen Hongaarse familie voor mensenhandel
Het Openbaar Ministerie eist straffen van 18 maanden tot 5 jaar tegen tien leden van een Hongaarse familie wegens grootschalige georganiseerde seksuele uitbuiting. Ze staan terecht voor het werven van zeker 21 meisjes uit Hongarije voor prostitutie in de Doubletstraat in Den Haag. De rechtszaak is al anderhalve week gaande.
De meisjes werden in Hongarije op jonge leeftijd geworven, vaak waren ze pas 18 of 19 jaar oud. De verdachten kozen bewust meisjes in een moeilijke positie: vaak zaten ze in een slechte financiële positie, kwamen ze uit gebroken gezinnen of hadden ze een familie of kinderen te onderhouden.
De verdachten zijn een broer en zussen met hun partners, en opvallend is de specifieke werkwijze van deze stellen. Ze ontwikkelden ten aanzien van een deel van de meisjes heel bewust een situatie waarin een van de koppels gevoelsmatig de eigen ouders van het meisje ging vervangen. Er werd ze het gevoel gegeven dat ze speciaal waren, dat er voor ze werd gezorgd; ze raakten emotioneel afhankelijk. 'Ik heb echt van deze mensen gehouden', verklaart een van de slachtoffers. 'En ze hebben mij doen geloven dat zij van mij hielden als van hun kind.'
Hoewel de jonge vrouwen wisten dat ze als prostituee zouden gaan werken, werden bij de werving in Hongarije de voorwaarden waaronder ze zouden gaan werken vaag gehouden. Eenmaal in Nederland werden de afspraken aangescherpt, bleek de afdracht hoger, kwamen er onverwachte kostenposten bij. Het begon al met de reis, die voor ze was voorgeschoten, waardoor de meisjes al meteen schulden hadden. Ook waren de werkomstandigheden anders dan voorgehouden: ze moesten elke dag aan de slag en werkten zeer lange dagen.
Eenmaal aan het werk werden de meisjes steeds gecontroleerd. Ze moesten intensief telefonisch contact houden met hun pooier en werden ook in de straat in de gaten gehouden. Ook werd de onderlinge competitie gestimuleerd wie het meeste zou verdienen. En buiten het werk werden ze voor relaties en sociale contacten gekoppeld aan de vriendenkring van de organisatie, waardoor ook in hun 'vrije tijd' controle kon worden uitgeoefend.
Door een gezamenlijke aanpak van politie en justitie in België, Hongarije en Nederland kon de organisatie worden ontmanteld. Van begin 2011 tot maart 2014 had de familie zich kennelijk de baas gevoeld in de Doubletstraat. Nu zijn ze voor de rechter gebracht voor 21 gevallen van mensenhandel, voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie.