Eis: tot vijf jaar cel tegen bende wegens inbraken in Waddinxveen, Boskoop en Gouda

Vijf jonge, net meerderjarige jongen stonden vandaag voor de Haagse rechter. Zij hoorden celstraffen tot vijf jaar tegen zich eisen. Het OM verdenkt hen ervan een crimineel samenwerkingsverband te vormen dat verantwoordelijk is voor onder meer tientallen inbraken in Waddinxveen, Boskoop en Gouda.

Vanaf juli 2016 tot december 2016 deed de politie onderzoek naar de bende die bestaat uit een vijf jonge mannen van 19 tot 22 jaar uit Waddinxveen en Boskoop. Gedurende die periode werden hun telefoons getapt waaruit bleek dat de jongens zich zeer intensief bezighielden met het plegen van woninginbraken. Na hun aanhouding in december 2016 daalden de inbraakcijfers in deze plaatsen ook enorm.

Niet zo vreemd als je bedenkt dat zij bijvoorbeeld in de nacht van 1 oktober 2016 vier Goudse woningen wisten uit te zoeken waar de bewoners niet thuis waren. Dit laatste duidt ook op een gedegen voorbereiding. Verder is opmerkelijk dat in veel getroffen huizen een kluis aanwezig was. Omdat lang niet iedereen een kluis in huis heeft, is het opvallend dat de bende kennelijk over deze wetenschap beschikte.

Tijdens de getapte telefoongesprekken kwam steeds weer terug hoe en door wie de spullen moesten worden geregeld voor het inbreken: de handschoenen, de schroevendraaiers, de slotentrekkers en de koevoeten. Ook kwam aan de orde dat deze gereedschappen van tevoren verstopt moeten worden, bijvoorbeeld in de bosjes. Vaak stond er ook iemand op de uitkijk tijdens het inbreken en was er druk belcontact.

De bende hield zich niet alleen bezig met inbraken en pogingen daartoe, maar ook met heling. Toen het voorarrest van twee verdachten tijdelijk werd opgeheven en zij een enkelband kregen, bleken zij daarin geen belemmering te zien om drugs te verkopen.

Volgens de officier van justitie spreekt uit het dossier ‘een grote minachting voor andermans spullen en leven’.  Tegen een 20-jarige Waddinxvener eiste zij 5 jaar cel, tegen een 19-jarige Boskoper 4 jaar cel, tegen een 20-jarige Boskoper 48 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen een  22-jarige Waddinxvener 30 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk en tegen een 20-jarige Waddinxvener 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk.