OM eist 8 jaar cel wegens deelname criminele organisatie en afpersing

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft voor de rechtbank Gelderland acht jaar gevangenisstraf geëist tegen twee broers, een 50-jarige man en een 52-jarige man, afkomstig uit Nijmegen. Het duo wordt verdacht van grootschalige hennepteelt, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en afpersing. Daarbij zou meerdere malen gedreigd zijn met geweld.

In de periode 2014-2016 ontving de politie meerdere meldingen over intimidatie binnen de onderwereld. Volgens meerdere getuigenverklaringen zouden de broers hieraan, en aan grootschalige hennepteelt, gekoppeld kunnen worden. Om dit te organiseren zouden zij onder andere valse gegevens en documenten gebruikt hebben.

“Deze henneporganisatie opereert geraffineerd. De strafbare feiten werden gepleegd gedurende langere periode, meerdere jaren. Daarbij werd geweld niet geschuwd”, aldus de officier. “Uit meerdere verklaringen blijkt dat zij wel degelijk geweld zouden hebben gebruikt of daarmee hebben gedreigd.’’ De verdachten claimen recht te hebben op het aan hen verschuldigde geld. Daar gaat de officier niet in mee: “Relevant voor afpersing is niet of er recht is op het geld dat je komt halen, maar of de wijze waarop gepast is of niet.”

De officier vraagt de rechtbank om het geld dat de verdachten verdiend hebben met hun criminele organisatie af te pakken. Bij de ene verdachte komt dit bedrag uit op bijna 50 duizend euro, bij de ander op bijna een ton. Eerder werd een derde broer na vergelijkbare delicten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Echter wegen in deze zaak volgens de officier de elementen van geweld en het dreigen met wapens dermate zwaar dat besloten is een hogere straf tegen het duo te eisen.

“De broers voerden blijkbaar een schrikbewind in de onderwereld; dat werd een aantal spelers daar te veel. Zij overwonnen hun natuurlijke afkeer van de politie en deden aangifte.” Met deze uitspraak doelt de officier op de gewelddadige bedreigingen en de aangiften van verschillende partners uit het criminele milieu tegen de verdachten.

Alles afwegende eist de officier van justitie acht jaar gevangenisstraf tegen de broers.

Ondermijning

Deze zaak is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning betekent het vermengen van de onderwereld met de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem waarbij de samenleving de consequenties van criminele praktijken ervaart.