Eis: 30 maanden cel voor poging doodslag op bejaarde vrouw Delft

Een 22-jarige man uit Delft hoorde vandaag voor de Haagse rechtbank 30 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie heeft hij zich in de vroege ochtend van zaterdag 3 december 2016 schuldig gemaakt aan een poging doodslag op een 86-jarige vrouw te Delft.

In de nacht van vrijdag 2 december op zaterdag 3 december 2016 lag de vrouw in haar Delftse woning te slapen. Plotseling – rond 3.15 uur – schrok zij wakker doordat iemand een kussen in haar gezicht duwde. Ze kon zich losmaken en naar adem happen, waarna het kussen opnieuw in haar gezicht werd gedrukt.

In haar verzet hiertegen raakte ze gewond aan haar vinger. Ze kon zich opnieuw loswerken, begon te schreeuwen waarop de dader via de achterdeur naar buiten rende. De vrouw liep achter hem aan en werd in de tuin opgevangen door een buurvrouw die door haar kreten was gealarmeerd.

De politie kwam ter plaatse en stelde vast dat de achterdeur was opengebroken. Vermoedelijk is de verwonding aan de vinger van het slachtoffer veroorzaakt door een schroevendraaier of ander hard voorwerp dat is gebruikt voor het openbreken van de achterdeur.

Op het kussen werd DNA aangetroffen dat op 10 januari een match opleverde met de verdachte. De volgende dag hield de politie de verdachte aan. Die ontkent en zegt in de nacht van 2 op 3 december te hebben gewerkt en nooit in de woning van het slachtoffer te zijn geweest. Wie zijn werkgever is, wil de verdachte niet zeggen. De officier van justitie heeft hiernaar dan ook geen onderzoek kunnen doen.

Het OM vindt dat op basis van de aangetroffen DNA wettig en overtuigend is bewezen dat de verdachte geprobeerd heeft de vrouw met een kussen te verstikken. De officier van justitie noemde het schokkend dat een oudere vrouw in de veiligheid van haar eigen woning, zelfs in haar slaapkamer en midden in de nacht, op deze manier tot doelwit is gemaakt van een misdrijf zonder duidelijk motief.