Elf jaar cel geëist na doden bakker in Enschede
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vandaag een celstraf van elf jaar geëist tegen een 46-jarige man. Volgens de officier van justitie is de man verantwoordelijk voor de dood van een 50-jarige bakker uit Enschede, die januari vorig jaar in zijn eigen bakkerij in zijn woonplaats met een vuurwapen om het leven is gebracht. De man wordt doodslag en overtreding van de Wet wapens en munitie ten laste gelegd.
Het slachtoffer was volgens de officier een harde werker en een behulpzaam mens. Hij begaf zich alleen in verkeerde kringen. “En dat is hem uiteindelijk noodlottig geworden,” aldus de officier. Achterin de bakkerij was een hennepkwekerij opgezet, waar slachtoffer en verdachte verantwoordelijk voor waren.
Onenigheid over het verdwijnen van een oogst hennep ligt ten grondslag aan de schietpartij op 13 januari 2016. De verdachte wil geld zien van de bakker, maar volgens de officier is niet duidelijk of het slachtoffer weet waar de oogst gebleven is. Helder is wel dat de bakker niet betaalt.
Enkele dagen voor de schietpartij voert de verdachte de druk op het slachtoffer hoog op. Hij dwingt de bakker om naar het Twentekanaal te rijden, waar hij de man bedreigt met zijn wapen. Maar een betaling blijft uit.
Op 13 januari zoekt verdachte opnieuw de confrontatie, dit keer in de bakkerij zelf. De ontmoeting blijkt fataal en van zeer korte duur: de verdachte is slechts een minuut in de bakkerij, zo verklaart hij later zelf. Uit onderzoek blijkt dat de man tussen de 22 en 68 seconden in het pand aanwezig is geweest.
Het slachtoffer is in die minuut door de verdachte met een pistool eenmaal in de borst en driemaal in de zij en rug geschoten. De bakker zou hem hebben aangevallen, aldus de verdachte. Volgens de officier van justitie komt de verklaring van de verdachte niet overeen met de bevindingen van het onderzoeksteam. “Het is onaannemelijk dat verdachte zich in een noodweersituatie bevond.” Volgens de officier heeft de man geschoten uit woede. “Verdachte was al dagenlang boos op het slachtoffer.”
De officier van justitie acht doodslag wettig en overtuigend te bewijzen. “Doodslag is één van de meest ernstige delicten die onze rechtsorde kent. Het recht op leven is het sterkste recht waarvoor dezelfde rechtsorde opkomt.” De dood van de bakker, in zijn eigen bakkerij in een woonwijk, heeft volgens de officier gevoelens van angst en onveiligheid opgeroepen in de maatschappij. Zij acht daarom een celstraf van elf jaar passend.
De rechtbank Overijssel, locatie Almelo doet over drie weken uitspraak.