Eisen tot 8 jaar gevangenisstraf voor voorbereiden productie synthetische drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Oost-Brabant gevangenisstraffen tot 8 geëist tegen vier verdachten. De mannen tussen de 38 en 67 jaar uit Tilburg en Apeldoorn  staan terecht vanwege het voorbereiden van de productie van synthetische drugs in het grensgebied van Nederland en België. De strafeisen tegen hen zijn 8, 4, 3,5 en 2 jaar.

Een verdachte is bovendien verboden bezit van hennep, een stroomstootwapen, een taser en een seinpistool met munitie ten laste gelegd. Hij wordt ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.  Drie verdachten zouden een geprepareerde bus voorhanden hebben gehad ten behoeve van het dumpen van afval en vloeistoffen. Het OM verwijt de drie overtreding van de Opiumwet.

Onderzoek

Het strafrechtelijk onderzoek is eind 2015 gestart. Op dat moment richtte het zich op een verdachte. Hij zou als producent bezig zijn met de productie van synthetische drugs. Hij werd op 1 april, op heterdaad, betrapt en aangehouden in Rotterdam. Bij zijn aanhouding droeg de man een pruik. In zijn auto trof de politie diverse goederen aan in relatie tot de productie van synthetische drugs, zoals een handschoen, pH-meter en een vloeistof (A-olie).

Zijn aanhouding leidde ertoe dat de overige verdachten in beeld kwamen, want de man stuurde de overigen aan. Op de actiedag Operatie Trefpunt op 4 april 2016 werden deze verdachten aangehouden.  Een vijfde verdachte kwam in beeld na het aantreffen van onder meer de wapens. Zijn lichaam is in februari dit jaar aangetroffen in een uitgebrande bestelbus.

Meerdere drugslabs

Mede op basis van door de politie afgeluisterde gesprekken in een loods in Best, die als centrale ontmoetingsplek voor criminelen, konden enkele productieplaatsen in verband worden gebracht met de verdachten. Na hun aanhoudingen zijn meerdere drugslabs aangetroffen.

In Rotterdam ontdekte de politie een amfetamine lab en een apaan omzettingslab. In Moergestel is een MDMA-lab aangetroffen dat voorheen waarschijnlijk als tabletteerinrichting fungeerde. In Oud Turnhout (België) zijn een apaan omzettingslab en een amfetamine lab aangetroffen. Beide labs waren in aanbouw.

Bij een autobedrijf in Moergestel stuitte de politie op het stroomstootwapen en seinpistool. Bij diverse doorzoekingen van woningen en loodsen zijn verschillende soorten drugs en andere drugsgerelateerde zaken aangetroffen en in beslag genomen.

Winstbejag

Volgens het OM is het motief voor de gepleegde strafbare feiten dat de verdachten werden  gedreven door winstbejag. Met de productie dan wel handel in synthetische drugs, in dit onderzoek vooral amfetamine, is heel veel geld te verdienen.