Verdachten parkeergaragemoord blijven vastzitten

Vandaag stonden zes mannen voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 in Amsterdam-West. In totaal zijn er nu zeven verdachten aangehouden in verband met deze moordzaak, vijf van hen zitten in voorlopige hechtenis. Politie en OM gaan er van uit dat Djordy Latumahina het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling.

Het betrof vandaag een pro forma zitting waar de zaak dus niet inhoudelijk werd behandeld. De rechtbank heeft vanmiddag de voorlopige hechtenis van vier verdachten verlengd. De voorlopige hechtenis van twee van de verdachten is al eerder door de rechtbank geschorst.

Op 14 november 2017 werd een zevende verdachte in deze zaak, een 34-jarige man uit gemeente Wormer, aangehouden. Het OM verdenkt deze man ervan de tweede schutter te zijn geweest. Gisteren heeft de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank zijn gevangenhouding bevolen voor een periode van negentig dagen. De aanhouding is pas kort geleden bevestigd, omdat de man in volledige beperkingen zit, wat inhoudt dat hij met niemand anders dan zijn advocaat contact mag hebben.

Naar aanleiding van berichten die gisteren in de media verschenen over het traject voorafgaande aan de aanhouding van de verdachte schutter, benadrukte de officier van justitie tijdens de zitting dat enkele politiemedewerkers zich niet als leden van motorclub Satudarah hebben voorgedaan.

Wel klopt het dat de politiemedewerkers onder regie en met een bevel van de officier van justitie zich hebben voorgedaan als leden van een Molukse motorclub die de vriendin van de nu aangehouden verdachte hebben gevraagd wie begin oktober 2016 in een Volkswagen Jetta heeft gereden. Daarbij lieten ze een telefoon en een foto van Djordy Latumahina achter. De vriendin van verdachte is tijdens deze inzet niet bedreigd.

Djordy Latumahina werd op zaterdag 8 oktober 2016 in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West in zijn zwarte Mini Cooper door twee daders onder vuur genomen. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen, zijn 30-jarige vriendin die naast hem zat, raakte levensgevaarlijk gewond. Hun tweejarige dochtertje bleef lichamelijk ongedeerd.