Openlijk geweld ten laste gelegd na mishandeling op Nelson Mandelabrug

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt vier jongens wegens openlijk geweld na het geweldsincident op de Nelson Mandelabrug op 2 april 2017. Een van de eerder aangemerkte verdachten, een 14-jarige jongen,  heeft te horen gekregen dat zijn strafzaak geseponeerd is. Uit onderzoek is gebleken dat hij geen rol heeft gehad bij de mishandeling. Hij hoeft niet voor de rechter te komen en is ook geen verdachte meer.

De officier van justitie legt de overige vier minderjarige verdachten geen discriminatie ten laste, omdat uit onderzoek niet is gebleken dat er een vorm van discriminatie of homohaat als aanleiding of motief ten grondslag lag aan de mishandeling. Aangezien het onderwerp wel een rol heeft gespeeld in de media en de beeldvorming vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling, zal de officier van justitie hier tijdens het requisitoir een toelichting op geven.

De vier moeten op 19 december voor de Meervoudige Kamer van de rechtbank Gelderland verschijnen. Deze zitting is een regiezitting die achter gesloten deuren plaatsvindt in verband met de leeftijden van de verdachten. Tijdens deze zitting wordt besproken hoe het strafproces verder gaat, of er nog nader onderzoek moet worden verricht en wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaken zal zijn.