Reactie OM op rapport ‘Voorarrest: verdachten in de cel’ van de Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer heeft vandaag het rapport ‘Voorarrest: verdachten in de cel’ gepubliceerd. Dit is een kwantitatieve analyse van inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis. De Rekenkamer komt tot de conclusie dat er geen bewijs is voor de vaak gehoorde bewering dat Nederland vaker dan andere Europese landen voorlopige hechtenis toepast.

Verdachten

In de afgelopen 10 jaar is het aantal verdachten in voorlopige hechtenis afgenomen. Wel worden er relatief meer verdachten voor een korte periode in hechtenis genomen. Dat gebeurt tijdens de periode van inverzekeringstelling die aan de voorlopige hechtenis vooraf gaat.

De politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak maken in ieder individueel geval een bewuste en zorgvuldige afweging of een verdachte zijn strafzaak in vrijheid mag afwachten of in voorlopige hechtenis moet verblijven. Daarbij geldt dat er voor de fase van inverzekeringstelling sprake moet zijn van een redelijk vermoeden dat verdachte een misdrijf heeft begaan. Voor de fase van de voorlopige hechtenis geldt dat die verdenking vaak sterker moet zijn. Een rechter moet dan beoordelen of er sprake is van ernstige bezwaren tegen de verdachte.

Naast het totaal aantal verdachten is het aantal verdachten in voorlopige hechtenis de afgelopen jaren gedaald. Gemiddeld wordt in 4,5% van de gevallen voorlopige hechtenis toegepast. Het aantal gevallen dat een verdachte langer dan drie dagen heeft vastgezeten is wel gestegen. In die zaken is de verdachte wel in de fase van inverzekeringstelling in vrijheid gesteld.

Als achteraf blijkt dat een verdachte onterecht heeft vastgezeten kan deze in aanmerking komen voor een schadevergoeding. In de afgelopen jaren is het aantal schadevergoedingen na korte detentie toegenomen en het aantal schadevergoedingen na langere detentie ongeveer gelijk gebleven.

Rapport Algemene Rekenkamer 'Voorarrest: verdachten in de cel'. Een kwantitatieve analyse van inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis

Downlaod Rapport 'Voorarrest: verdachten in de cel'

https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2017/11/14/voorarrest