Celstraffen tot drie jaar geëist tegen cocaïnekoeriers

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmiddag celstraffen tot drie jaar geëist tegen vijf mannen die worden verdacht van het dealen van cocaïne. Daarnaast wordt de vijf mannen verweten dat ze hebben deelgenomen aan een criminele organisatie. De vijf verdachten - in leeftijd variërend tussen de 29 en 52 jaar en afkomstig uit Amsterdam en Diemen – zouden in feite een koeriersdienst voor drugs hebben gevormd. Klanten konden telefonisch cocaïne bestellen die vervolgens per fiets, scooter of auto bij de koper werd afgeleverd.

De vijf mannen werden in november 2016 aangehouden. Het politieonderzoek werd gestart nadat er informatie was binnen gekomen over een van de verdachten die in verband werd gebracht met drugshandel in de Amsterdamse binnenstad. De overige verdachten kwamen gedurende het onderzoek, waarbij onder meer is getapt en geobserveerd, in beeld. Bij doorzoekingen in de woningen van verdachten werden twee kluizen aangetroffen met daarin een weegschaal, sealbags, versnijdingsmiddel en cocaïne. Daarnaast zijn geld, voertuigen en diverse mobiele telefoons in beslag genomen.

De cocaïnekoeriers waren voor hun klantenkring bereikbaar via twee mobiele telefoonnummers. Dagelijks werd er, zo blijkt uit observaties en tapgesprekken, tussen 15.00 uur een 00.00 uur gehandeld. De 46-jarige verdachte wordt ervan verdacht een leidinggevende rol te hebben vervuld. Zo zou hij de koeriers hebben aangestuurd, regelde hij de aanvoer van de cocaïne en bemoeide hij zich met afwegen en verpakken van de cocaïne. Bij zijn aanhouding beschikte hij over de sleutel van de kluis waarin het materiaal dat wordt gebruikt voor de handel in harddrugs.

De 46-jarige verdachte hoorde drie jaar cel tegen zich eisen waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Tegen de andere verdachten werd respectievelijk tweeëneenhalf jaar, twee jaar (twee keer) en tien maanden celstraf geëist, voor allen met een voorwaardelijk deel van zes maanden en een proeftijd van twee jaar.