Acht maanden cel en tbs met voorwaarden geëist tegen aanrander Utrechter

Vandaag werd lang gesproken in de rechtszaal over de persoonlijke omstandigheden van een 28-jarige, Somalische man die ervan verdacht wordt eerder dit jaar zes meisjes en vrouwen te hebben aangerand op verschillende plekken in Utrecht. Gezien zijn psychische problematiek is een behandeling absoluut noodzakelijk om recidive te voorkomen, vonden deskundigen en de officier van justitie met hen. Daarom eiste ze naast een celstraf van acht maanden, de maatregel van tbs met voorwaarden.

De aanrandingen vonden plaats in de maanden februari tot april van dit jaar. Hij benaderde zijn slachtoffers – soms nog meisje van 11 of 12 jaar – door bijvoorbeeld naar de tijd te vragen. Onverwacht ging hij hen omhelzen, zoenen, hun handen likken of in hun borsten knijpen. De officier vond de feiten alle zes wettig en overtuigend bewezen en benadrukte dat het gevoel van veiligheid van de slachtoffers en de omgeving door zijn gedrag is aangetast.

Ingewikkelder was de vraag wat er met de man moet gebeuren. Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, is verslavingsgevoelig, heeft een laag IQ, weinig normbesef, is impulsief en kan de gevolgen van zijn handelen niet overzien. “Het recidiverisico op ontremd en overschrijdend gedrag is hoog”, vatte de officier samen, “en daarom is behandeling absoluut noodzakelijk”. De medewerker van Reclassering die op de zitting aanwezig was, zei eraan te twijfelen dat de verdachte zich aan voorwaarden zou houden. Daarom eiste de officier geen celstraf met voorwaarden. “Als hij de voorwaarden overtreedt, moet hij het voorwaardelijke deel van zijn straf uitzitten, en komt hij vervolgens onbehandeld op straat”.

Zodoende eiste ze een onvoorwaardelijke celstraf van acht maanden als straf voor de feiten en vroeg ze de rechtbank daarnaast om de maatregel tbs met voorwaarden op te leggen. De verdachte wordt dan geplaatst in een FPK (Forensisch Psychiatrische Kliniek) om behandeld te worden. Daarbij moet hij voldoen aan de voorwaarden die de Reclassering heeft geadviseerd: geen alcohol of cannabis gebruiken, meewerken aan schuldhulpverlening, geen contact met minderjarigen en na zijn straf en behandeling meewerken aan begeleid wonen. Mocht de man zich niet houden aan de voorwaarden van de tbs-maatregel, dan is het nog altijd mogelijk om te bewerkstelligen dat de tbs met voorwaarden wordt omgezet in een tbs met dwangverpleging. De rechtbank heeft de behandeling aangehouden tot een nader te bepalen datum om de mogelijkheden van plaatsing in een FPK te bespreken.