Reactie OM op rapport ‘Gedeelde informatie’ van PG Hoge Raad

Het College van procureurs-generaal is de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad erkentelijk voor het vandaag verschenen rapport 'Gedeelde informatie', over de naleving van de wet door het OM bij het toevoegen van strafvorderlijke, justitiële en politiële informatie aan BOPZ-dossier.

Rechter moet beschikken over relevante informatie

In 2015 is door de commissie Hoekstra vastgesteld dat het zeer wenselijk is dat de rechter, die moet beslissen of iemand tegen zijn wil in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden opgenomen, beschikt over alle daarvoor relevante informatie. Op grond daarvan is door het OM in overleg met de betrokken partijen (o.a. politie, reclassering, NIFP) grondig onderzocht welke mogelijkheden daartoe waren en zijn vanaf mei 2016 gegevens uit politiesystemen en justitiële documentatie aan de rechter ter beschikking gesteld. Voor het verstrekken van de politiegegevens werd een adequate juridische basis aanwezig geacht in de bestaande wetgeving evenals voor het verstrekken van strafvorderlijke gegevens waarover het OM zelf al beschikt.

Het onderzoek van de PG bij de Hoge Raad bevestigt dat er voor het verstrekken van strafvorderlijke gegevens aan de BOPZ-rechter een goede wettelijke grondslag is. De PG bij de Hoge Raad acht evenwel de wettelijke grondslag voor het verstrekken van politiegegevens aan de rechter niet toereikend door de beperkte wettelijke omschrijving van de taak van de officier van justitie in de BOPZ. Het College meent, anders dan de PG bij de Hoge Raad,dat de taak van de officier van justitie binnen het wettelijk kader van de BOPZ ruimer dient te worden opgevat en ook het adequaat informeren van de rechter omvat. Het verstrekken van relevante politiegegevens aan de rechter is daarvan een wezenlijk onderdeel.

Het College acht het echter van groot belang dat op dit punt elke mogelijke twijfel wordt weg genomen en zal dan ook op korte termijn met de minister van Justitie en Veiligheid en de politie in overleg treden voor een adequate oplossing.

Wet BOPZ: Wet bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen

NIFP-rapportage: Rapportage van het onderzoek naar de persoonlijkheid van de persoon in het kader van een strafzaak

Zie ook: