Twaalf jaar cel en tbs geëist in zaak fatale woningbrand in Amersfoort

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 28-jarige vrouw uit Amersfoort. Ze wordt ervan verdacht in de nacht van 13 op 14 januari 2017 brand te hebben gesticht in de woning van haar moeder aan de Gounodstraat in Amersfoort. Het elfjarige halfzusje van de verdachte overleed een dag later aan de verwondingen die ze tijdens de brand op liep. Aan de verdachte is moord ten laste gelegd.

Het Openbaar Ministerie denkt dat het motief voor de brandstichting ligt in de ernstig verstoorde relatie tussen de verdachte en haar familie, in het bijzonder met haar moeder. Het aansteken van de woning past in een reeks van incidenten waar de moeder van verdachte slachtoffer van werd. Behalve voor de woningbrand is verdachte in deze zaak ook vervolgd voor brandstichting in de dönerzaak van haar moeder in juni 2015 en voor twee vernielingen van haar auto.

De moeder van de verdachte was op het moment van de brand niet in de woning aanwezig. Een oudere zus die wel in de woning aanwezig was, wist zich ternauwernood via een raam en het dak in veiligheid te brengen. Het 11-jarig slachtoffer kon ondanks een heldhaftige poging van een buurjongen niet op tijd worden gered.

Nadat de verdacht begin maart 2017 was aangehouden, heeft zij tijdens het luchten op het politiebureau een deels bekennende verklaring tegen een informant afgelegd.  De verdachte maakte de informant duidelijk de brand met een spuitbus aan te hebben gestoken. Uit technisch onderzoek bleek pas later dat dit inderdaad zo moet zijn gebeurd. Ook zijn sporen van zwarte verf aangetroffen die overeenkomen met de verf zoals die zit in een verfspuitbus die door verdachte eerder is aangeschaft. Verder kocht verdachte twee maanden voor de bewuste nacht vijf liter terpentine. De technische recherche heeft resten van soortgelijke terpentine aangetroffen op de deurmat van de woning.

Ook de verdenking van de eerdere brandstichting en de vernielingen wordt onderbouwd door getuigen die verdachte hier over hebben horen verklaren en door uitkomsten van technisch onderzoek. Daarbij valt op dat de incidenten telkens plaats vonden na enerverende ontwikkelingen in de relatie tussen de verdachte en haar moeder.

In het Pieter Baan Centrum is onderzoek gedaan naar de psychische gesteldheid van de verdachte en het risico voor herhaling. Omdat zij niet aan het onderzoek meewerkte, hebben de onderzoekers geen specifieke stoornis vast kunnen stellen. De rapportage van het PBC in combinatie met andere gegevens over de medische voorgeschiedenis van de verdachte geeft echter voldoende  aanknopingspunten om naast celstraf ook tbs met dwangverpleging te eisen. De gevangenisstraf geeft uitdrukking aan de ernst van het feit, waarbij een onschuldig meisje in haar slaap werd overvallen door rook en vuur en dit met haar leven moest bekopen.

De rechtbank doet op 28 november uitspraak.