OM eist gevangenisstraf na geweld in binnenstad Hengelo

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo celstraffen geëist tegen twee 24-jarige mannen uit Deventer, die vorig jaar in Hengelo een man ernstig hebben mishandeld. Het slachtoffer werd op 16 oktober 2016 door de hoofdverdachte – een geoefend kickbokser die op hoog niveau aan wedstrijden meedoet – zeer hard tegen het hoofd geschopt. “Alsof het een voetbal was”, aldus de officier van justitie.

Het geweld beperkte zich op de vroege oktober-ochtend in het centrum van de stad echter niet tot een schop tegen het hoofd. Het slachtoffer is volgens de officier van justitie daarvoor al meerdere malen geslagen en geschopt door de twee verdachten. Onenigheid in een nabijgelegen horecagelegenheid lijkt de achtergrond van de vechtpartij.

Gealarmeerde agenten zijn na een melding van de vechtpartij snel ter plaatse. Zij geven de vechtersbazen opdracht om te stoppen, maar zien vervolgens hoe één van de verdachten het slachtoffer dat zich nog op de grond bevindt met volle kracht in het gezicht schopt. Het slachtoffer valt achterover en blijft vervolgens bewusteloos liggen. “Ik was en ben geschokt door de beelden”, zegt de officier van justitie daarover.

Het slachtoffer loopt ernstig letsel op: onder meer een gebroken neus, een afgebroken tand, bloeduitstortingen en een hersenschudding. Het slachtoffer was twee weken uit de running en heeft twee maanden veel pijn aan zijn neus gehad. Nog altijd kan hij moeilijk ademen door zijn linker neusgat.

De officier van justitie stelt dat het slachtoffer van geluk mag spreken dat hij de schop tegen zijn hoofd heeft overleefd. Twee forensische artsen – waaronder een van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) – concluderen dat  de kans op dodelijk letsel aanzienlijk was.

De hoofdverdachte – die eerder in 2013 en 2014 voor in totaal drie openlijke geweldplegingen forse taakstraffen kreeg opgelegd – heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

Hij hoorde een celstraf van 48 maanden tegen zich eisen, waarvan 12 maanden  voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast vindt de officier van justitie dat de man zich tijdens deze proeftijd moet houden aan de aanwijzingen van reclassering, dat voor hem een alcohol- en drugsverbod moet gelden en dat hij zich verplicht moet laten behandelen aan in elk geval agressie-gerelateerde problematiek.

Daarnaast hangt de hoofdverdachte nog een celstraf van dertien dagen boven het hoofd: deze straf was eerder voorwaardelijk opgelegd vanwege de genoemde openlijke geweldplegingen in 2014. De officier van justitie verzocht de rechtbank om die celstraf nu alsnog ten uitvoer te leggen.

De officier van justitie eiste tegen de andere verdachte zes maanden cel, waarvan twee maanden  voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar, voor poging zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De Rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.