In hoger beroep werkstraf geëist voor bedreiging op school in Deventer

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep een werkstraf van 40 uur geëist tegen een inmiddels 22-jarige verdachte uit de gemeente Voorst. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan bedreiging op een middelbare school in Deventer in december 2015.

De bedreiging bestond er uit dat verdachte in de kantine van de school op een snackkarton had geschreven: “Allah akbar, ik blaas dit gebouw op om 15.30 uur. Ik doe het echt”. Dit kartonnetje had hij rond laten slingeren in de kantine. Het werd door een medeleerling opgepakt en naar de beveiliging gebracht. Via bewakingscamera’s op de school kwamen ze uit bij de verdachte. Verdachte is gehoord en hij stelt dat het een grap was.

Kernpunt van de behandeling van vandaag was dan ook of er sprake is geweest van een ernstig te nemen bedreiging die door de betrokkenen ook als zodanig kon worden opgevat dan wel van een – mislukte – grap. De advocaat-generaal is van mening dat sprake is van het eerste. “Wie vandaag de dag als 20-jarige scholier, na alle schoolshootings en aanslagen van de afgelopen jaren in tal van steden, zo’n tekst schrijft weet en moet weten dat die naar zijn aard tot enorme schrik en paniekreacties met vrees voor een bomaanslag kan leiden. Let wel: dit alles gebeurde een maand na de bomaanslagen in Parijs.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot dezelfde straf als die vandaag in hoger beroep is geëist. De verdachte ging in hoger beroep.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.