Zakkenrollers Pride-weekend veroordeeld tot maandenlange celstraffen

De officier van justitie heeft vanmiddag maandenlange celstraffen geëist tegen vier mannen en een vrouw die verdacht worden van zakkenrollerij tijdens het drukke Pride-weekend op 4, 5 en 6 augustus in Amsterdam. De politierechter legde de verdachte zakkenrollers, twee Algerijnse asielzoekers en twee mannen en een vrouw uit Roemenië, tijdens een snelrechtzitting maandenlange celstraffen op.

De twee asielzoekers werden veroordeeld tot respectievelijk twee en vijf maanden cel. Een zakkenroller van Roemeense afkomst werd conform eis van de officier tot drie maanden cel veroordeeld. De twee andere Roemeense zakkenrollers werden eveneens conform eis van de officier tot vier maanden cel veroordeeld. Alle veroordeelden moeten hun straf direct uitzitten.

De rechter oordeelde dat zeker tijdens een evenement als Pride, waar veel wordt gerold, een hogere straf gerechtvaardigd is, ook in het kader van generale preventie.

De zakkenrollers waren actief in het Wallengebied en bij het Amstelveld. Bij het bepalen van de eis is meegewogen dat diverse verdachten in andere Europese landen eerder zijn veroordeeld. Een van de slachtoffers was een politieman die deel uitmaakt van het team dat speciaal voor de Pride is gevormd om de straatcriminaliteit terug te dringen.

In een gemiddeld weekend wordt in Amsterdam zo’n 120 keer aangifte gedaan van zakkenrollerij en diefstal, op de drukke zaterdag en zondag van de Pride gebeurde dat ongeveer 200 keer. Inclusief de vrijdagavond waren er afgelopen Pride-weekend ongeveer 270 aangiften gedaan. Overigens is er de laatste jaren sprake van een duidelijk dalende trend van het aantal aangiften van zakkenrollerij en diefstal tijdens het Pride-weekend.

Komende dinsdag zullen nog drie verdachte zakkenrollers zich voor de rechter moeten verantwoorden.