Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist na vondst amfetaminelab Beek en Donk

Het openbaar ministerie Oost-Brabant heeft vandaag gevangenisstraffen van 2 tot 4,5 jaar geëist tegen drie mannen uit Eindhoven die terecht staan omdat er op 15 februari 2017 op een bedrijventerrein in Beek en Donk in hun loods een groot, volwaardig draaiend amfetaminelab werd aangetroffen.

De drie mannen uit Eindhoven staan terecht vanwege hun directe betrokkenheid aan de productie en het bezit van amfetamine. Het gaat om een vader en twee zoons. Ook wordt aan hen drie medeplegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs voor twee verdachten medeplegen van heling van een snorfiets die bij een doorzoeking in de woning werd aangetroffen.

Tegen de 52-jarige man eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 4,5 jaar en het uitzitten van een eerder opgelegde straf van 23 dagen. De 23-jarige verdachte hoorde een straf van drie jaar waarvan twaalf maanden voorwaardelijk en twee weken vanwege een eerdere veroordeling tegen zich eisen. De 20-jarige verdachte moet van het Openbaar Ministerie twee jaar de gevangenisstraf opgelegd krijgen, waar van acht maanden voorwaardelijk.

Integrale controle

Op 15 februari van dit jaar vond er op het bedrijventerrein in Beek en Donk een integrale controle plaats. In een van de gecontroleerde panden trof de politie twee mannen aan, in wat later de amfetamine produktieruimte bleek te zijn. In een deel van het pand rook de politie bij het openen van de deur een vreemde geur en zagen zij een aantal jerrycans en een pomp staan. Omdat vermoed werd dat er een werkend drugslab was aangetroffen zijn forensisch specialisten ter plaatse gekomen.

Amfetaminelab

Op basis van het onderzoek door LFO bleek dat het lab een groot, volwaardig, draaiend amfetaminelab was. De inhoud van de vaten was zelfs nog warm. Gezien de aanzienlijke hoeveelheid amfetamine-afval dat werd aangetroffen, kan geconcludeerd worden dat er al eerder drugs zijn geproduceerd in het lab. In twee zeecontainers die op het terrein stonden waren goederen aanwezig voor het opbouwen van een groot amfetaminelab, het lijkt er dus op dat er genoeg hardware aanwezig was voor nog een productieronde.

Tijdens de doorzoeking in de woning van een van de verdachten werd een sleutel gevonden van een garagebox. In deze garagebox werd op één van de schappen een doos aangetroffen met daarin een vaste substantie, die de geur had van amfetamine. Onderzoek van het NFI wees uit dat het hier om een pre-precusor ging voor de productie van amfetamine.

Criminele activiteiten

De officier van justitie is van mening dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking. “Verdachten zijn samen in de loods aan de het werk. Vader en zoons zijn aanwezig op moment van de heterdaad situatie. Alle drie de verdachten zijn de afgelopen periode gezien door een getuige, en een tweede getuige geeft aan dat verdachte met zijn beide zoons naar bedrijf in Beek en Donk ging. Alleen blijkbaar niet voor een winkel in tweedehands goederen, maar voor eerstehands amfetamine. Verdachten hebben zich kennelijk met dergelijke criminele activiteiten ingelaten om extra inkomsten te verwerven, zonder daarbij op enigerlei wijze rekening te houden met de mogelijk negatieve effecten voor anderen.’’

Bestrijding

Productie van synthetische drugs en de daartoe te verrichten voorbereidingshandelingen dienen krachtig te worden bestreden. Het is een feit van algemene bekendheid dat ook de handel in drugs gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit: niet alleen vermogenscriminaliteit als diefstal of inbraak, maar ook grove gewelddelicten als ripdeals en in uiterste vorm liquidaties. Niet voor niets is met name in Zuid-Nederland om die reden gekozen voor een adequate en meer integrale aanpak tussen de diverse overheidspartners.

De rechtbank doet op 25 augustus uitspraak.