Man opnieuw voor de rechter voor mensenhandel

De 28-jarige man uit Utrecht die vandaag voor de rechter stond op verdenking van (poging) mensenhandel, het bevorderen van ontucht met een minderjarige en diefstal, was in juli vorig jaar veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Zijn straf zat er nog niet eens op. Op weekendverlof ging hij gelijk weer in de fout.

Hij benaderde jonge, kwetsbare vrouwen en probeerde ze te verleiden om in de prostitutie te werken. Van één van de slachtoffers maakt hij een filmpje terwijl ze onder de douche stond en dreigde dit filmpje te verspreiden en haar leven te verpesten als ze niet mee zou werken. Hij bleef hiermee dreigen. Hij zette een advertentie voor de vrouw op Badoo en maakte een seksadvertentie aan. Desondanks heeft de vrouw niet voor de verdachte in de prostitutie gewerkt.

In totaal zijn er vijf slachtoffers in deze zaak. Drie van hen heeft hij van hun telefoon beroofd, of van hun rijbewijs, id-kaart of pinpas. Twee aangeefsters heeft hij geprobeerd in de prostitutie te brengen. Dit alles in juni 2016 tot en met januari 2017. Dat is kort voor en na zijn veroordeling op 12 juli 2016; toen werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met daarbij reclasseringscontact. Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt naar voren dat hij zwakbegaafd is, verslaafd aan cannabis en anti-sociale persoonlijkheidstrekken heeft. Hij heeft moeite zijn leven vorm te geven. Het recidiverisico is hoog.

Gezien de hardnekkige problematiek en de recidive, vindt de officier van justitie 40 maanden gevangenisstraf waarvan 10 voorwaardelijk op zijn plaats met een proeftijd van 3 jaar. Ze eiste ook een contactverbod met de aangeefsters.