OM start traineeship voor startende talentvolle juristen

Op donderdag 1 juni is de eerste lichting van 29 geselecteerde trainees gestart met het traineeship voor beginnende juristen. Aan het begin van hun opleiding zijn ze ontvangen en welkom geheten door Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Het landelijk traineeship heeft als doel om nieuw ingestroomde juristen voor het OM op eenduidige wijze op te leiden, zodat ze daarna binnen het OM inzetbaar zijn binnen verschillende omgevingen, zoals de interventieomgeving, de productieomgeving of de onderzoeksomgeving. Een andere mogelijkheid is het doorstromen naar de opleiding voor assistent-officieren. Op deze manier wil het OM de doorstroom van talent binnen de organisatie bevorderen.

De trainees worden gedurende een jaar opgeleid binnen verschillende onderdelen van het OM. Het traineeship bestaat uit een combinatie van opleiding, persoonlijke vaardigheidstrainingen én het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk. Na een succesvolle afronding van het traineeship zijn er drie routes mogelijk: het verlengen van het traineeship voor een periode van maximaal 6 maanden, doorstromen naar de productie-, interventie- of onderzoeksomgeving van een arrondissementsparket, of doorstromen naar de selectieprocedure voor de opleiding tot assistent-officier. Het traineeship biedt geen baangarantie.