Eis: 8 maanden cel voor lekkende wijkagent Zoetermeer
Tegen een voormalig wijkagent uit Zoetermeer eiste de officier van justitie vandaag 8 maanden cel (waarvan 4 maanden voorwaardelijk). Hij wordt onder meer verdacht van het geregeld lekken van informatie uit politiesystemen aan leden van motorclub Satudarah en aan familieleden.
De 55-jarige wijkagent had als taakaccent Outlaw Motor Gangs vanwege de aanwezigheid van Satudarah Westcoast in Zoetermeer. Hij werd echter zo close met leden van Satudarah dat hij ‘zijn verantwoordelijkheid als politieman volledig uit het oog verloor’, aldus de officier van justitie.
Zo zou hij in 2014 ten minste drie keer op verzoek van Satudarah Westcoast informatie uit de systemen van de uniformdienst aan hen hebben verstrekt. Het ging daarbij onder meer om informatie over een zogeheten ‘hangaround’ van de club en over een ex-partner van een van de leden.
Ook heeft de agent volgens de officier een vals proces-verbaal opgemaakt over een afspraak van ruim een uur met een Satudarah-lid in een horecagelegenheid. In dat proces-verbaal deed de agent voorkomen alsof het ging om een toevallige ontmoeting van enkele minuten. Sms-verkeer tussen de agent en het Satudarah-lid, een telefoongesprek met hem en de agenda van verdachte bewijzen echter dat het ging om een geplande afspraak die veel langer duurde.
Een vals proces-verbaal opmaken is een zeer ernstig ambtsmisdrijf, aldus de officier van justitie: “De hele strafrechtsketen moet 100 procent kunnen vertrouwen op het waarheidsgehalte van op ambtseed of –belofte opgemaakte processen-verbaal.”
Behalve aan Satudarah-leden verstrekte de verdachte ook politie-informatie aan zijn zoon, zijn vrouw en aan een oud-collega. Het ging onder meer om informatie over auto’s die zijn zoon mogelijk wilde kopen en informatie over koopwoningen waarvoor kennissen van zijn vrouw interesse hadden.
Verder werden er bij een huiszoeking in de woning van de agent twee goed gelijkende namaakpistolen aangetroffen (verboden wapens), munitie en pepperspray (verboden goederen) en zes XTC-pillen.
De officier van justitie hekelde de houding van de agent: “Het lekken van politie-informatie lijkt een soort tweede natuur van de verdachte”. De man lijkt zich volgens haar ook niet bewust van de ernst van zijn handelen: “Hij heeft slechts ‘onschuldige’ of ‘niet cruciale’ informatie verstrekt. Maar het is niet aan verdachte om te bepalen welke informatie uit politiesystemen wel en niet ‘cruciaal’ is. Het valt onder zijn geheimhoudingsplicht. Punt.”