OM eist tot 9 jaar cel wegens cocaïnedeal met dodelijke afloop
De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag tegen een 45-jarige man 9 jaar celstraf geëist wegens een cocaïnedeal met dodelijke afloop. Tijdens de deal, die plaatsvond in een woning in Amsterdam-Geuzenveld, ontstond een schietpartij waarbij de vermeende koper van de cocaïne - een 27-jarige man - kwam te overlijden.
De 45-jarige verdachte beriep zich op noodweer, maar de officier stelt zich op het standpunt dat dat dient te worden verworpen.
De cocaïnedeal vond plaats op 28 november 2015 in de woning van een 60-jarige man die ook bij de deal aanwezig was. Deze man, die zelf tijdens de schietpartij gewond raakte, hoorde wegens verdenking van wapenbezit en drugsbezit, 27 maanden cel tegen zich eisen.
Na de schietpartij werd naast het dodelijke slachtoffer, buiten de woning, een vuurwapen en een pakket met als inhoud ongeveer één kilo cocaïne aangetroffen. In de woning trof de politie vervolgens nóg een vuurwapen aan en een identiek pakket met ongeveer één kilo cocaïne. De politie heeft niet alleen de toedracht van de schietpartij, maar ook de aanleiding en de context waarin het schietincident heeft plaatsgevonden uitgebreid onderzocht. Behalve het horen van getuigen, het onderzoek aan telefoons en forensisch onderzoek, heeft er een reconstructie plaatsgevonden.
De verdachten hadden, zo blijkt uit telefoongegevens, op de dag van de deal diverse malen contact. Beide verdachten zouden samen met het slachtoffer bezig zijn geweest een drugsdeal voor te bereiden. Uit het onderzoek is gebleken dat het latere slachtoffer op 28 november 2015 samen met de 45-jarige man naar de woning van de 60-jarige man zou komen, vermoedelijk om een partij cocaïne te kopen.
Beide verdachten hebben bij de politie slechts summier verklaard.
De officier van justitie in haar requisitoir: “Dit fatale schietincident, dat de samenleving ernstig heeft geschokt, laat op een afschuwelijke wijze zien waar ongecontroleerd wapenbezit toe kan leiden. In met name de Amsterdamse pers is er veel aandacht aan besteed. Dergelijke misdrijven versterken gevoelens van onzekerheid en angst in een samenleving en niet alleen in de directe omgeving.”