In hoger beroep 1,5 jaar cel en 4 jaar rijontzegging geëist wegens fataal verkeersongeval in Den Bosch

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep 18 maanden cel en een rijontzegging van vier jaar geëist tegen een 27-jarige man uit Den Bosch wegens schuld aan een fataal verkeersongeval op de Empelseweg in Den Bosch op 17 mei 2015. Bij het ongeval kwam een vrouw om het leven en raakte een man zwaargewond.

Verdachte reed op de bewuste dag in een personenauto over Het Hooghemaal de Empelsweg op en kwam in een bocht op de verkeerde weghelft terecht. Hij reed met hoge snelheid frontaal op de auto waarin de beide slachtoffers zaten. Verdachte is uit zijn auto gestapt en heeft de plaats van het ongeval verlaten. Ook was verdachte niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot vijftien maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van vier jaar. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich o.a. tegen de conclusie van de rechtbank dat geen sprake is geweest van de strafverzwarende omstandigheid van  ‘ernstige overschrijding van de maximumsnelheid’.

In de visie van het OM reed verdachte veel te hard. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. In de bocht geldt een adviessnelheid van 30 km/uur. Verdachte reed minstens 84 km/uur. De maximumsnelheid is dus fors overschreden met ruim 20 km/uur. Verder stelde de advocaat-generaal dat verdachte zijn snelheid niet heeft aangepast aan de adviessnelheid. Het bord met deze adviessnelheid was duidelijk zichtbaar. Verdachte heeft ‘zeer onoplettend” gereden en heeft daarmee “schuld aan het ongeval”, zo stelde de advocaat-generaal. Er zijn verschillende varianten van schuld in het verkeer. In de visie van de advocaat-generaal is het gedrag van verdachte te kwalificeren als “een grove verkeersfout” en valt het daarmee in de middelste categorie van de schuldvarianten.

Een langere celstraf dan die de rechtbank heeft opgelegd en een rijontzegging van aanzienlijke duur zijn hier op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. “Verdachte heeft een vreselijk ongeval veroorzaakt door het maken van grove verkeersfouten. Dat verdachte “als een dolle” moet hebben gereden blijkt uit verklaringen van getuigen. De gevolgen van het gedrag van verdachte zijn voor de nabestaanden onuitwisbaar. Een echtgenote en moeder in één ruk weg. Een man en vader zwaar gewond en voor zijn leven getekend. Verdachte heeft zich totaal niet om het leven van deze personen bekommerd. Hij is weggegaan, terwijl twee personen vochten voor hun leven. En dat terwijl hij niet eens een auto mocht besturen. Grootspraak had hij over het feit dat hij zonder een rijbewijs ook kon rijden. Dat je dergelijke risico’s neemt is op zich al erg, maar dat andere personen jouw risicogedrag met hun leven moeten bekopen is onverteerbaar en onbegrijpelijk.”

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.