Cel geëist voor uitgaansgeweld zonder aanleiding

Het was zinloos geweld 'in de zuiverste, maar ook lelijkste vorm'. Twee broers werden in november 2016 zonder enige aanleiding neergeslagen in het centrum van Leiden. Een van hen kreeg daarna nog harde trappen tegen zijn hoofd. Beiden zijn nog altijd niet volledig hersteld. Tegen de verdachte eist het Openbaar Ministerie vandaag 36 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk.

Het geweld vond plaats op 5 november 2016 rond 1.30 uur, na een avond stappen. Verdachte, een 27-jarige Leidenaar, verklaart dat hij zich aangevallen voelde omdat hij dacht dat iemand de naam van zijn vriendin over straat riep. Het is onduidelijk of dit daadwerkelijk is gebeurd en door wie dan. Duidelijk is wel dat verdachte een van de broers vervolgens zonder verdere reële aanleiding een harde vuistslag gaf waardoor hij meteen knock-out ging.

De tweede broer kwam hier op af en werd door verdachte eveneens tegen de grond geslagen. Getuigen zagen hoe verdachte vervolgens met kracht meermalen op het hoofd van de tweede broer in trapte. Verdachte stopte pas toen zijn vriendin hem riep. Twee dagen later meldde hij zichzelf bij de politie na een oproep van de politie op Facebook.

De officier van justitie vindt dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling van de eerste broer waardoor hij zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen en poging tot doodslag ten aanzien van de andere broer. De officier van justitie noemt het enorm zorgelijk dat verdachte zomaar uit elkaar kan ploffen wanneer hij onder invloed is van alcohol. Ze vraagt de rechtbank dan ook om als voorwaarde reclasseringstoezicht en verplichte behandeling op te leggen.

Over de impact die het het voorval heeft, zei de officier van justitie: 'Beide broers kunnen tot op de dag van vandaag nog niet normaal functioneren bij de dagelijkse dingen waar zij zo graag mee bezig zouden willen zijn: werken, muziek maken, studeren, sporten, gewoon plezier maken. Waarschijnlijk zal er op den duur volledig herstel optreden, maar wanneer dat zal zijn is nu nog niet duidelijk. Tot die tijd zullen beide broers het zeer rustig aan moeten doen.'