In hoger beroep 14 jaar cel geëist voor doodschieten man in Terneuzen

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep veertien jaar cel geëist tegen een inmiddels 27-jarige man. In de visie van het OM was hij betrokken bij een schietpartij op 30 november 2014 in het centrum van Terneuzen waarbij een man uit die plaats om het leven kwam.

Verdachte schoot de bewuste nacht midden op straat in het uitgaanscentrum op twee personen. Hij achtervolgde deze twee terwijl ze van hem wegrenden. Eén man werd fataal geraakt en overleed ter plekke, de andere man kwam er met een relatief lichte verwonding van af maar ook de op hem gerichte schoten hadden dodelijk kunnen zijn.

Op de achtergrond van het schietincident speelde een conflict tussen twee groepen in de stad. Verdachte maakte deel uit van één van deze groepen. “Wat naar voren komt is een spiraal van geweld, agressie en provocaties. Het is verdachte bijzonder kwalijk te nemen dat ook hij aan deze geweldsspiraal een zeer gewelddadige bijdrage heeft geleverd. Zijn daad heeft het leven gekost aan een man en had ook het leven kunnen kosten aan een andere man”, aldus de advocaat-generaal.

Verdachte heeft eerst in hoger beroep een verklaring afgelegd en erkent te hebben geschoten. Dat zou hij uit angst hebben gedaan, hij zou in paniek zijn geraakt maar ook uit boosheid hebben gehandeld. De advocaat-generaal: “Uit getuigenverklaringen blijkt dat verdachte op het moment dat hij de hoek omkwam het wapen al in zijn hand had en meteen heeft geschoten. Verdachte heeft deze avond met een geladen vuurwapen de aanval gekozen. Hij is de confrontatie aangegaan op straat en toen dat escaleerde en de wederpartij vervolgens wegliep, is hij er achteraan gegaan. Hij heeft hen over een behoorlijk aantal meters achtervolgd en vervolgens van korte afstand geschoten.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot dertien jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

De advocaat-generaal is van mening dat een langere straf dan de straf die door de rechtbank is opgelegd op zijn plaats is. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een onbegrijpelijke en meedogenloze daad. De man die fataal geraakt werd was niet of nauwelijks betrokken bij de vete. Zijn leven is hem ontnomen en zijn familie moet verder zonder hem; zij blijven met een onbeschrijflijk gemis achter. Vol onbegrip waarom dit heeft moeten gebeuren maar vooral met heel, heel veel verdriet. De vergeving die de vader van het slachtoffer aan verdachte geschonken heeft is erg bijzonder, en komt voort uit zijn wens om het geweld te laten stoppen. Het is verdachte te prijzen dat hij uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid heeft willen nemen door te verklaren maar wel in een heel laat stadium en hij lijkt geen volledige openheid van zaken te hebben gegeven.”

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.