Dag van de Strafrechtketen

In februari jongstleden was de Dag voor de Strafrechtketen. Georganiseerd door de Directie strafrechtketen van het Ministerie van V&J (oud-hoofdofficier Johan Bac is directeur van die directie).

Workshop tijdens Dag voor de Strafrechtketen

Op die dag werd opgehaald wat de ambitie is voor de strafrechtketen en wat de maatschappelijke opgave is voor die keten.

Aan Limburg was gevraagd een workshop is te verzorgen over ZSM+ (het eerdere Leeratelier ZSM-Contextgericht). Caroline Vos (manager Halt) en Peter Schleijpen verzorgden de workshop en spraken daarin met medewerkers uit andere regio’s en mensen van hoog tot laag van het Ministerie.

In een korte presentatie is eerst aangegeven welke lessen zijn geleerd in de pilot. Onder meer:

Nodig is tijd en ruimte voor de professional: verdiepen kost tijd en moeite, inspanning

Versnellen omdat hulpverlening niet gewerkt heeft en er grote problemen zijn (bijvoorbeeld bij crisissituaties of wanneer acute veiligheid in het geding is) en soms juist vertragen om ruimte te bieden aan het zorgtraject (bijvoorbeeld vanwege kansrijk herstel van de relatie of om te voorkomen dat iemand een strafblad opbouwt vanwege echt kleine feiten). Een mogelijke strafrechtelijke interventie kan net de stok achter de deur zijn om hulp op te starten.

Bij ZSM laten professionals zich soms leiden door termijnen terwijl dit niet altijd nodig is.

Stuur op de goede dingen

Als het verbindend perspectief is ‘doen wat nodig is’ mag er niet alleen gestuurd worden op capaciteit, termijnen en aantallen. Zorg dat het gesprek ook gaat over kwaliteit, effectiviteit en betekenis. Doen we de goede dingen? Doen we ze goed? Kennen we de behoeften en wensen van de kwetsbare slachtoffers, verdachten en hun direct omgeving? Is de gekozen interventie er een die de veiligheid en veerkracht van slachtoffer, verdachte en hun directe omgeving vergroot? Zorg dat we dit weten en ook gaan meten.

Work-shop

Omdat het een workshop was, mochten de deelnemers ook aan het werk: zij hebben hun steentje bijgedragen via een ‘Gesprek op voeten ‘. (*). De vraag die werd gesteld:

Effecten? ZSM is al effectvol genoeg?

Hou toch op met verdiepen, werken volgens de bedoeling,

tijd en ruimte voor professionals.

Geen praatclubs.

Peter en Carolien

Daarbij kwamen interessante meningen naar voren en werd het aanbod gedaan vanuit het Ministerie van V&J mee te denken en te doen. Daar gaan wij in de keten mee aan de slag.

* = Iedereen staat in kring en iemand opent het gesprek door naar voren te stappen en een opmerking te maken naar aanleiding van de gestelde vraag. Iedereen die het met de opmerking eens is, gaat achter de persoon staan. Mensen die iets anders vinden gaan ergens anders staan en zeggen hun mening. En zo verder. Het is een luchtige, actieve en vaak leuke manier om snel allerlei invalshoeken met elkaar te delen. Bovendien wordt het gemakkelijker om zelf vrij te onderzoeken wat je standpunt nu eigenlijk is; tijdens de discussie op voeten zul je merken dat je het met meerdere opmerkingen eens kunt zijn.