Officier van justitie eist celstraffen en werkstraffen voor invoer en verhandelen van omgebouwde alarmpistolen.

De officier van Justitie van OM Noord-Holland heeft werkstraffen van 240 uur geëist, voorwaardelijke gevangenisstraffen én celstraffen tot 36 maanden geëist tegen de negen verdachten die zich op 7 en 9 maart voor de rechter moesten verantwoorden. Een tiende verdachte is niet op zitting verschenen en moet zich later nog voor de rechtbank verantwoorden.

De twee hoofdverdachten (één uit Haarlem van 28 jaar oud en één 24 jarige man uit Purmerend) worden ervan verdacht omgebouwde alarmpistolen te hebben ingevoerd en verhandeld. De overige acht (uit Haarlem van 27 jaar, twee uit IJmuiden van 25 jaar en 28 jaar, drie verdachten uit Velsen-Noord van 31, 24 en 25 jaar, één uit Vinkeveen van 41 jaar en een 47 jarige man uit Harderwijk) worden verdacht van het bezit en overdragen van enkele wapens. Ook zijn er vuurwapens bij huiszoekingen aangetroffen.

Tegen de twee hoofdverdachten eiste de officier een gevangenisstraf van 36 maanden met aftrek van voorarrest.
Daarnaast moet van één van deze twee mannen wat betreft het OM ook nog een bedrag van in totaal €10335,- euro ontnomen worden omdat hij dit verdiend zouden hebben met de wapenhandel.

Tegen overige zeven verdachten heeft de officier straffen geëist variërend van 240 uur werkstraf met vier maanden voorwaardelijke celstraf tot 11 maanden gevangenisstraf.

Start onderzoek


Eind mei 2014 is er een onderzoek gestart naar de verdachten naar aanleiding van informatie die binnenkwam via het Team Criminele Inlichtingen. Daar werd gesproken over de invoer vanuit Bulgarije, ombouw van en (vervolgens) handel in alarmpistolen door personen in deze regio. Rond 22 september 2014 zijn vervolgens tien verdachten aangehouden.

In totaal zijn er twintig wapens aangetroffen en honderden stuks munitie. De officier van justitie vindt het heel aannemelijk dat de 49 alarmpistolen die in Bulgarije besteld zijn, ook geleverd zijn aan de twee hoofdverdachten, dus dat de verdachten meer wapens op enig moment in hun bezit hadden dan er zijn aangetroffen. De alarmpistolen zijn in Nederland omgebouwd tot echte vuurwapens.

De officier van justitie vertelde ter zitting hoe dat eraan toeging: “De alarmpistolen werden omgebouwd, de loop werd afgezaagd en voorzien van kogeltjes die samengeperst net in het wapen pasten. Het gaat om wapens die zomaar uit elkaar kunnen klappen. Wapens waar ernstige misdrijven mee gepleegd kunnen worden zoals bedreigingen, overvallen en ontvoeringen."
Met het verhandelen van de wapens hebben de verdachten veel geld verdiend volgens de officier van justitie: “Wapens die je voor een paar tientjes in Bulgarije bestelde, werden hier voor tussen de €250,- en €600 euro verkocht. Reken maar uit die winst.”

De illegale handel in vuurwapens dient met het oog op de veiligheid van personen en ter voorkoming van gevoelens van onveiligheid in de samenleving streng te worden bestraft.

Uit onderzoek blijkt duidelijk voor het OM dat er op zeer professionele manier wapens werden ingevoerd vanuit het buitenland, en dat deze, eenmaal omgebouwd, ook weer op professionele wijze werden doorverkocht. De verdachten hebben zich op verschillende momenten beziggehouden met deze praktijken. De ene verdachte had een grotere rol dan de andere.

De rechtbank doet op 31 maart uitspraak.