In hoger beroep tot 5 jaar cel geëist wegens betrokkenheid bij wereldwijde drugshandel

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep een celstraf van vijf jaar geëist tegen een inmiddels 55-jarige man uit Amsterdam wegens zijn betrokkenheid bij drugshandel en witwassen. Hij maakte deel uit van een grotere groepering die zich op diverse continenten schuldig maakte aan de handel in honderden kilo's hennep, hasj en cocaïne; een “multinational in verdovende middelen”.

De drugs werden door de groepering onder andere gesmokkeld in machines waarin holle ruimtes waren aangebracht om de verdovende middelen in te verstoppen. Het ging om verbouwde asfaltshredders en kabelhaspels. In de ruimtes konden honderden kilo’s worden verborgen. Het vervoeren van de drugs vond plaats over zee en over de weg.

Daarnaast stond nog een andere verdachte, een 55-jarige man uit Landsmeer, terecht die een kleinere rol had. Tegen hem eiste de advocaat-generaal  een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

De twee verdachten die vandaag in hoger beroep terecht stonden, hebben zich, zo stelde de advocaat-generaal, schuldig gemaakt aan een aantal softdrugstransporten naar Engeland en Italië; een enkele keer ging het ook om een kleine hoeveelheid harddrugs. De man die de hoogste straf tegen zich hoorde eisen wordt ook lidmaatschap van de criminele organisatie verweten.

Celstraffen zijn op zijn plaats, zo vindt de advocaat-generaal. “De hoofdverdachte maakte onderdeel uit van de grotere groep die opereerde over de gehele wereld. Vanuit Zuid-Amerika werden de verdovende middelen vervoerd naar Europa en Australië. De verdachten handelden in alle soorten verdovende middelen.” De groepering handelde professioneel en ondermijnend. “Dit blijkt vooral uit het gebruik van contra strategieën. Gesprekken werden afgeschermd met encrypted telefoons. Er werd via corrupte contacten gepeild of men in beeld was bij politie en justitie. Als personen in beeld warden bij de autoriteiten werden er valse paspoorten verzorgd. En als het mis ging regelde de organisatie een advocaat of probeerde mensen van justitie om te kopen om mensen vrij te krijgen.”

Het verschil in strafeis is gerelateerd aan de rol die beide verdachten hebben gespeeld bij de strafbare feiten.

Afpakken

Het Openbaar Ministerie heeft ook een ontnemingsvordering aangekondigd tegen de verdachte die vandaag de hoogste straf tegen zich hoorde eisen. Via deze procedure wil het OM de criminele winsten uit de handel in verdovende middelen terugvorderen. Dat gebeurt vanuit de gedachte dat misdaad niet mag lonen. Het gaat in de gehele  zaak om vele miljoenen euro's.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot respectievelijk 4,5 jaar cel en een werkstraf van 120 uur met een voorwaardelijke straf van 3 maanden. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in.

Het hof doet uitspraak op 2 maart.